TÉMA

Příslušenství

Do Milostivého léta se letos zapojují i obce, odpouštějí část dluhu. Věří, že tak získají více peněz z pohledávek

Program Milostivé léto letos nově nabízí pomoc s místními poplatky, na kterých lidé dluží obcím. Dlužníci se tak mohou zbavit naběhlého penále, sankcí, úroků nebo exekučních nákladů. Obcím se tím zase zvyšuje šance na zajištění peněz i snížení administrativní zátěže. Do programu se podle Člověka v tísni zatím připojily desítky obcí. Další města a obce – třeba Přerov nebo Ústí nad Labem – budou o zapojení teprve jednat. Čas na to mají do konce září.
29. 7. 2023|

Milostivý bude i podzim. Dlužníci od září dostanou možnost splatit dluhy bez úroků

Milostivé léto, které umožnilo dlužníkům splatit své závazky vůči obcím, zdravotním pojišťovnám nebo například dopravním podnikům bez úroků a dalších větších poplatků, se zopakuje. Dohodly se na tom vládní koalice s opozicí. Ministerstvo spravedlnosti navrhlo, aby se akce z uplynulé zimy zopakovala ještě od září do listopadu. V prvním kole byly ukončeny desítky tisíc exekucí. Jen pražský dopravní podnik jich uzavřel téměř čtrnáct tisíc.
13. 4. 2022|

Milostivé léto začíná, lidé mohou obcím či státu splatit dluhy bez úroků a penále

Milostivé léto začíná. Do 28. ledna bude moci každý, kdo dluží státu, kraji, obci, jejich organizacím či jimi vlastněným společnostem, dluh uhradit a bude mu odpuštěno takzvané příslušenství, tedy úroky a různé poplatky. K akci se připojily i některé soukromé společnosti, další o tom uvažují. Zákonodárci, kteří milostivé léto připravili, a neziskové organizace, které pomáhají lidem v dluzích, si od něj slibují, že ubude lidí s exekucemi. Milostivé léto by se mohlo týkat až stovek tisíc z nich.
28. 10. 2021|

Milostivé léto by mohlo před exekucemi zachránit desetitisíce lidí. Nebudou muset platit úroky z dluhů státu či městům

Stát odpustí úroky či penále lidem, kteří jsou v exekuci kvůli dluhu vůči veřejnoprávní instituci – tedy kromě úřadů například i dopravnímu podniku nebo energetikům – a dluh spolu s devítisetkorunovým poplatkem exekutrovi zaplatí mezi 28. říjnem a 28. lednem. Milostivé léto by mělo veřejnoprávním věřitelům pomoci dostat se ke starým nedobytným dluhům, které lidé kvůli vysokému příslušenství nezvládali splácet. Desítky tisíc lidí zase dostanou šanci znovu začít normální život. Pro 168 hodin natáčely o připravované milosti pro dlužníky Kateřina Stibalová a Jana Gerleová.
20. 9. 2021|

Vyzbrojování armády se prodlužuje kvůli neefektivnímu systému, říká Nejvyšší kontrolní úřad

Systém nákupu výzbroje pro armádu není efektivní, vyzbrojování se tak proti plánům prodlužuje a prodražuje, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který prověřil peníze, které v letech 2017 až 2020 vydalo ministerstvo obrany na výzbroj české armády. Podle něj obrana porušila při uvedených nákupech v několika případech zákon o zadávání veřejných zakázek. Ministerstvo ale nesouhlasí s tím, že se vyzbrojování armády prodlužuje a prodražuje, podle něj k takovému závěru nelze dojít na základě kontroly jen vzorku zakázek.
11. 1. 2021|