TÉMA

Sněhová bouře

Skandinávii zasáhla sněhová bouře. V mnoha místech zasahovaly záchranné služby

Skandinávské země zasáhla silná sněhová bouře a ochromila dopravu. Norské město Kristiansand zrušilo veřejné autobusy, ve Švédsku a Dánsku záchranné služby evakuovaly řidiče ze stovek aut, která uvázla na zasněžených dálnicích. Ve Švédské vesnici Kvikkjokk navíc byla v noci na středu zaznamenána teplota -43,6 stupně Celsia, což je dle švédského meteorologického úřadu nejchladnější teplota za měsíc leden za posledních 25 let.
4. 1. 2024|

Sněhová bouře ve státě New York si vyžádala dva životy

Před následky silné bouře, která do částí amerického státu New York přinesla až 180 centimetrů sněhu, zachránily pohotovostní složky kolem 280 lidí. Informovala o tom guvernérka státu New York Kathy Hochulová. Nejméně dva lidé přišli o život.
20. 11. 2022Aktualizováno20. 11. 2022, 20:08|

Silná bouře ochromuje v USA leteckou i silniční dopravu. Školy ruší výuku

Tisíce zrušených letů, nebezpečné podmínky na silnicích, zavřené školy a hrozba rozsáhlých výpadků proudu. I takové jsou důsledky další silné zimní bouře ve Spojených státech, která tento týden zasahuje centrální, jižní i východní regiony. Na některých místech Středozápadu napadlo už kolem 30 centimetrů sněhu, obavy způsobuje i mrznoucí déšť a náledí.
3. 2. 2022|

Východ Spojených států zasáhla sněhová bouře. Uzemnila i prezidenta Bidena

Jihovýchod a část atlantického pobřeží Spojených států v pondělí zasáhla silná zimní bouře, během níž místy napadlo až čtyřicet centimetrů sněhu. Pět lidí její řádění nepřežilo. Kvůli nepřízni počasí se uzavřely školy i federální úřady, část z nich neotevřela ani v úterý. Největší potíže bouře způsobila v dopravě. Problémy měl i prezident Joe Biden při návratu z víkendu do Bílého domu.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 20:05|

Čeští horolezci, kteří zdolali sedmitisícovku Baruntse, se vrátili domů

Dva čeští horolezci, kteří jako první zdolali novou cestou himálajskou sedmitisícovku Baruntse, se po více než šesti týdnech vrátili domů. Marek Holeček a Radoslav Groh na hoře strávili neplánovaně čtyři dny navíc. Uvěznila je tam totiž sněhová bouře. Trasu severozápadní stěnou nazvali Nebeská past.
12. 6. 2021|

Hlavní město Mississippi má potíže s dodávkami vody. Sněhová bouře způsobila dlouhodobý výpadek

Tisíce domácností ve městě Jackson v Mississippi jsou již přes tři týdny bez dodávek vody. Za výpadkem stojí sněhová bouře, která přešla v únoru středem USA a zasáhla i tento jižní stát. Kritický nedostatek pitné vody způsobil i zastavení provozu mnoha restaurací a výrobních podniků. Pracovníci města zaznamenali kolem stovky případů popraskaného potrubí. V současné době obdržel guvernér Mississippi Tate Reeves žádost o nouzové financování a poskytnutí 47 milionů dolarů.
9. 3. 2021|

V Texasu po výpadcích proudu váznou dodávky vody i jídla. Zimní bouře míří na severovýchod USA

Půl milionu domácností v americkém Texasu zůstává kvůli mrazivému počasí bez elektřiny. Obří výpadek v dodávkách energií způsobený sněhovou bouří se daří napravovat jen pomalu. Problémy jsou i s dodávkami vody a zasobováním obchodů. Husté sněžení se přesouvá na východ USA, velmi nízké teploty ale na jihu a středozápadě zůstávají. Obětí mrazů a dopravních nehod na náledí jsou už hlášeny desítky.
18. 2. 2021Aktualizováno18. 2. 2021, 20:24|

Sněhová bouře paralyzovala Španělsko, vyžádala si už čtyři lidské životy

Sněhová bouře Filomena ve Španělsku paralyzovala velkou část země a od pátku si vyžádala už čtyři oběti, informují místní média. Nejhorší je situace v Madridu, kde napadlo v místech až 60 centimetrů sněhu. Španělská metropole zažívá největší sněhovou nadílku za 50 let, ve městě nejezdí autobusová MHD, zastavilo se železniční spojení s Madridem, uzavřeno je mezinárodní letiště a na patnáct set automobilů zůstalo kvůli sněhu zablokováno na silnicích a museli je vyprošťovat hasiči. Madridská radnice povolala na pomoc armádu.
9. 1. 2021|