TÉMA

Covid19

Pandemie ve světě: Slovensko dál uvolňuje restrikce, naopak Německo, Itálie či Švédsko přitvrzují

Slovensko pokračuje v uvolňování karanténních opatření kvůli nemoci covid-19. Naopak v Německu, Rakousku, Itálii a ve Švédsku je zpřísňují. Chile je po Izraeli druhou zemí na světě, kde se začalo očkovat čtvrtou dávkou. V Británii zřejmě nejnovější vlna epidemie už dosáhla svého vrcholu - po rekordních hodnotách z přelomu roku eviduje země v posledních dnech nižší počty nakažených než o týden dříve.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 21:01|

Očkování dětí proti covidu má v ordinacích lékařů začít od pondělí

Očkování dětí nad dvanáct let proti koronaviru v ordinacích pediatrů má podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha začít příští týden. Dětští lékaři budou podávat látku od firmy Moderna. Chybí ještě podpis smlouvy s distributorem. Ministerstvo ho očekává ke konci týdne. Někteří pediatři se ale obávají, že vakcínu by tak mohli dostat později, než resort sliboval.
4. 8. 2021|

Testování ve firmách bude pokračovat celý červen, rozhodla vláda. Absenci scénáře kritizoval Svaz průmyslu

Testování ve firmách i na úřadech má podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) pokračovat ještě celý červen. Na čtvrtečním jednání o tom rozhodla vláda. Zaměstnanci docházející do podniků budou testy nadále muset podstupovat jednou týdně. Svaz průmyslu a dopravy ČR už v dřívějších čtvrtečních hodinách vyzval vládu, aby co nejrychleji představila časový plán povinného testování a povolila využití testů z firem v běžném životě. Kabinet by rovněž měl dokončit diskusi k případnému využívání přesnějších PCR testů, uvedli viceprezident svazu Jan Rafaj a člen představenstva Miroslav Palát.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 17:41|

Chřipková sezona bude podle odborníků zřejmě mírná, virus nebyl zatím v Česku zaznamenán

V Česku zatím v nynější zimní sezoně nebyl zaznamenán virus chřipky. Podle odborníků se dá očekávat, že chřipková sezona bude letos mírná a výskyt tohoto viru nevýznamný. Vyplývá to z informací, které poskytla Klára Doláková z tiskového oddělení Státního zdravotního ústavu (SZÚ). V předchozích letech přitom v lednu či únoru Česko zpravidla zasáhla chřipková epidemie. Loni bylo kolem poloviny ledna nemocných s akutními infekcemi dýchacích cest asi 1050 na sto tisíc obyvatel. V současnosti se ale Česko potýká s epidemií koronaviru.
9. 1. 2021|