TÉMA

Lisa Murkowská

McCarthy souhlasí se zahájením ústavní žaloby na Bidena, prezident má krok za politicky motivovaný

Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy dal souhlas se zahájením procesu ústavní žaloby (impeachmentu) na demokratického prezidenta Joea Bidena. McCarthy uvedl, že Biden podle něj lhal americkému lidu o zahraničních aktivitách svého syna Huntera Bidena. Bílý dům odsoudil snahu o impeachment jako politicky motivovanou. Pravděpodobnost, že by proces došel až k samotnému soudnímu řízení v Senátu, je minimální.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 20:54|

Biden schválil projekt těžby ropy na Aljašce, ekologové to kritizují

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena schválila rozsáhlý, ale kontroverzní projekt těžby ropy na Aljašce. Plán těžby si vysloužil kritiku ze strany ekologických organizací i některých komunit původních obyvatel Aljašky. Biden, zvolený za Demokratickou stranu, se podle ekologů chová v rozporu se svými sliby.
13. 3. 2023|

Část republikánů viní Trumpa z volebního zklamání

Dvě křesla dělí od zisku většiny v Senátu demokraty i republikány. V amerických státech Arizona a Nevada pokračuje sčítání hlasů odevzdaných v úterních senátních volbách. Druhá kola se pak uskuteční v Georgii a na Aljašce, v exklávě na severu však výsledky nebudou ze stranického hlediska rozhodující, protože proti sobě stojí dvě republikánky. Hlasy se sčítají i pro kandidáty do Sněmovny reprezentantů, kde mají podle predikcí větší šanci na získání většiny republikáni. Volební průzkumy předpokládaly výraznější zisky opoziční strany, terčem kritiky se tak pro podporu některých neúspěšných kandidátů stal Donald Trump.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 23:14|

Přední republikánka Cheneyová neuspěla v primárkách. Porazila ji Trumpova kandidátka

V republikánských primárních volbách ve státě Wyoming jasně vyhrála právnička Harriet Hagemanová podporovaná bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ve vnitrostranickém hlasování porazila současnou kongresmanku a exprezidentovu kritičku Liz Cheneyovou. Cheneyovová patří k výrazným tvářím republikánů a před dvěma lety ve stejných volbách drtivě zvítězila. Republikáni vybírali své lídry také na Aljašce.
17. 8. 2022|

Trump republikány stále ovládá, je to jako Hlava 22, píše po impeachmentu Reuters

Republikánská strana stále zůstává stranou Donalda Trumpa. Z 50 republikánských senátorů se 43 vyslovilo v sobotu pro to, aby byl Trump zbaven obvinění z podněcování ke vzpouře před lednovým vpádem jeho příznivců do amerického Kapitolu. Jen sedm republikánských senátorů se vyslovilo pro usvědčení. Hlasování ukazuje, jak silně ovládá bývalý prezident stranu, kterou si v posledních pěti letech přetvořil k obrazu svému, napsala agentura Reuters.
14. 2. 2021Aktualizováno14. 2. 2021, 18:55|

Twitter trvale zablokoval Trumpův účet. Obává se podněcování k násilí

Sociální síť Twitter trvale zablokovala účet amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zdůvodnila to nebezpečím dalšího podněcování k násilnostem. Šéf Bílého domu po zrušení svého osobního účtu začal veřejnost oslovovat prostřednictvím vládního účtu, Twitter ale záhy jeho příspěvky mazal i odtud. Republikánská senátorka Lisa Murkowská vyzvala Trumpa, aby odstoupil z funkce.
9. 1. 2021Aktualizováno9. 1. 2021, 13:50|