TÉMA

Ornitolog

Při opravách domů lidé likvidují hnízda jiřiček. Nelegálních shozů mohou být ročně tisíce, říká ornitolog

Tisíce hnízd jiřiček ročně podle ornitologů shodí Češi ze svých domů. Nejčastěji se to děje při zateplování a dalších rekonstrukcích – zejména na podzim, kdy jsou hnízda prázdná a na domech se před zimou dohání řada oprav. Likvidace hnízd bez povolení je v rozporu se zákony, úřady ale oficiální žádosti téměř nedostávají. Chráněné jiřičky si svá hnízda často staví pod římsami domů, pod balkony nebo střechami.
18. 11. 2023|

Hradec Králové otevřel moderní lávku přes Labe. Kritikou na její cenu se nešetří

Město Hradec Králové ve čtvrtek otevřelo lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Labe. Lávka propojila centrum města s lokalitou Aldis. Stavba 103 metrů dlouhé a 5,7 metru široké lávky stála 175 milionů korun. Jde tak o největší dokončenou investici města za poslední roky. Cena lávky je však terčem kritiky. Aktuální největší investicí města je stavba fotbalového stadionu za 650 milionů korun bez daně.
2. 3. 2023|

V Česku ubylo sýčků obecných, kvůli chladnému jaru jim chybí přirozená potrava

V Česku výrazně ubylo sýčků obecných a dalších sov, které patří mezi kriticky ohrožené. Může za to například chladné počasí, které v tuzemsku panovalo hlavně na jaře. Kvůli němu výrazně ubylo hlodavců, například hrabošů, které ptáci loví. Podle zoologa Záchranné stanice v Bartošovicích Jana Kašinského je trend úbytku dlouhodobý. Například sýčků nyní v Česku hnízdí zhruba stovka párů.
10. 8. 2021|

Skutečný čapí život mohou lidé sledovat ve dne v noci, kamera ho přenáší on-line

Několik webových kamer na Karvinsku monitoruje čapí hnízda. Zapnuté jsou 24 hodin denně a lidé mohou ptáky sledovat on-line. Jako přínosné je ale hodnotí také ornitologové a ochránci přírody. Pokud se totiž některý z ptáků zraní, mohou mu záchranné stanice včas pomoci.
22. 6. 2021|

Začala „ptačí hodinka“. Sčítání ptáků má ornitologům přinést informace o výskytu jednotlivých druhů

V Česku začala třídenní akce, při které dobrovolníci po celé zemi po dobu jedné hodiny sčítají ptáky ve svém okolí. Výsledky akce mají ornitologům pomoci s přehledem o výskytu jednotlivých druhů a také přispět k větší informovanosti lidí o tom, jací ptáci v okolí jejich bydliště žijí. Zapojit se může každý, předchozí zkušenosti nejsou nutné.
8. 1. 2021|