TÉMA

Jan Fojtík

Zemřel komunistický ministr vnitra Vajnar. Čelil obžalobě kvůli zákrokům pohraničníků v 80. letech

Ve věku 92 let zemřel komunistický ministr vnitra Vratislav Vajnar. Na dotaz České televize to sdělila jeho advokátka Jitka Bludská. Vajnar čelil obžalobě ze zneužití pravomoci v souvislosti se zákroky pohraničníků na československých hranicích v 80. letech. Kvůli zdravotnímu stavu se ale k dubnovému soudnímu líčení nedostavil. Jako federální ministr vnitra působil Vajnar v letech 1983 až 1988.
20. 6. 2023|

Postřeleného na československých hranicích rehabilitoval soud. Odškodnění dosáhne stovek korun

Okresní soud v Chebu v pondělí rehabilitoval občana bývalé Německé demokratické republiky Steffena Schlegela, který se v září 1989 pokusil spolu se dvěma přáteli o přechod hranice z tehdejšího Československa do Spolkové republiky Německo. Českoslovenští pohraničníci ho při tom zadrželi a postřelili do nohy. Po čtyřech dnech zadržování byl vyhoštěn a předán německé tajné službě Stasi. Soudce Rostislav Tomis v pondělí rozhodl, že může požádat o odškodnění.
19. 6. 2023|

Stíhání federálního exministra Kincla bylo kvůli duševní chorobě pravomocně odloženo. Pozůstalí se stížností neuspěli

Státní zástupce minulý týden odmítl stížnost proti odložení trestního stíhání bývalého federálního ministra vnitra Františka Kincla. Kincl čelil obvinění v souvislosti se střelbou pohraničníků na československých hranicích, kvůli jeho duševnímu stavu ale policie případ odložila. O odmítnuté stížnosti informoval Českou televizi právní zástupce poškozených Lubomír Müller. Rozhodní o odložení je tak pravomocné.
10. 5. 2023|

Soud řeší vinu komunistického ministra Vajnara za úmrtí na hranicích. Nechá vypracovat nový posudek o jeho stavu

Zdravotní stav obžalovaného komunistického ministra vnitra Vratislava Vajnara budou znovu zkoumat znalci, a to jak psychiatr, tak kardiolog a neurolog. Vypracování posudků jim zadal soud, aby mohl rozhodnout o tom, zda je dvaadevadesátiletý muž schopen účastnit se trestního řízení. Obžaloba klade muži za vinu zneužití pravomoci v souvislosti se zákroky pohraničníků na československých hranicích v 80. letech. Soud v úterý proces zahájil ve Vajnarově nepřítomnosti.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 17:54|

Komunistický ministr vnitra Vajnar čelí obžalobě kvůli úmrtím na hranici

Někdejší komunistický ministr vnitra Vratislav Vajnar čelí obžalobě za zneužití pravomoci úřední osoby kvůli úmrtím a zraněním lidí na československých státních hranicích v osmdesátých letech minulého století. Obžalobu ve čtvrtek podala Katarína Kandová z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1. Podle advokáta Lubomíra Müllera jde o první případ, kdy věc dospěla před soud.
9. 2. 2023|

Policie odložila kvůli duševní chorobě stíhání federálního exministra Kincla

Policie odložila trestní stíhání bývalého federálního ministra vnitra Františka Kincla, které se týká střelby pohraničníků na československých hranicích, oznámil právní zástupce poškozených Lubomír Müller. Doplnil, že policisté vyšli ze znaleckého posudku, podle nějž Kincl trpí duševní poruchou a není schopný chápat smysl úkonů trestního řízení. Rozhodnutí není pravomocné.
1. 2. 2023|

Policie stíhá ideologa KSČ Jana Fojtíka kvůli střelbě na hranicích

Policie ve čtvrtek zahájila trestní stíhání bývalého člena předsednictva ústředního výboru KSČ Jana Fojtíka. Dvaadevadesátiletého muže viní ze zneužití pravomoci úřední osoby, kterého se údajně dopustil tím, že jako přední stranický ideolog spoluzavinil smrt a zranění několika lidí na československých hranicích, sdělil advokát Lubomír Müller, který v soudních sporech zastupuje lidi perzekvované komunistickým režimem.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 17:30|