TÉMA

Únik informací

Padly první tresty v kauze Tumorr

Okresní soud v Českých Budějovicích rozdal peněžité tresty v části případu Tumorr, který se týká úniků informací z policejních databází. Dnes už bývalý policista má zaplatit padesát tisíc korun, další člověk pak čtyřicet tisíc. V případu si obvinění vyslechlo celkem jedenáct lidí a dvě firmy. Mezi obviněnými jsou současní i bývalí policisté, kteří podle vyšetřovatelů za úplatu poskytovali informace podnikatelům.
10. 4. 2024|

Část kauzy úniků z policejních databází míří k soudu. Padla obžaloba na dva policisty a civilistu

Státní zástupce obžaloval dva policisty a jednu civilní osobu v části případu Tumorr, který se týká údajných úniků informací z policejních databází. České televizi to sdělil Marcel Faktor z Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích. O obžalobě dalších osmi lidí a dvou firem stíhaných v kauze rozhoduje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Část obviněných měla podle dřívějších informací za úplatu poskytovat informace podnikatelům.
5. 2. 2024|

Důstojník BIS vynášel informace na Hrad, odebrání prověrky stvrdil soud, píše Aktuálně

Kvůli vynášení informací na Hrad v době úřadování bývalého prezidenta Miloše Zemana skončil v Bezpečnostní informační službě (BIS) Martin Kropík, který působil ve speciální sekci kontrarozvědky. Odebrání bezpečnostní prověrky, tím i konec služebního poměru v BIS, potvrdil tento týden Městský soud v Praze, píše Aktuálně.cz. Důstojník se scházel s pracovníkem bezpečnostního odboru prezidentské kanceláře Jiřím Romem, který dříve u BIS také pracoval. Schůzky kontrarozvědka monitorovala, Kropík mimo jiné Romovi radil, jak se dá odhalit zpravodajská technika, dodává web.
2. 6. 2023|

Pavel chce vyhovět Bezpečnostní informační službě a zbavit Mynáře mlčenlivosti

Prezident Petr Pavel je připravený zbavit bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře mlčenlivosti ve věci úniku informací, požádala o to Bezpečností informační služba (BIS). Prezident to řekl při čtvrteční návštěvě Jihlavy. Pavlův předchůdce v čele státu Miloš Zeman podle informací Deníku N a Respektu před odchodem z funkce inspekci BIS odepsal, že svého kancléře v případu vyzrazení tajných informací mlčenlivosti nezbaví. Zabránil tak tomu, aby inspektoři Mynáře vyslechli.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 15:36|

Putin si zaslouží být za své zločiny souzen, řekl Zelenskyj v Haagu. Rusové jsou demoralizovaní, dodal

Ruský prezident Vladimir Putin si zaslouží být souzen v Haagu a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je si jist, že se to stane. Prohlásil to při návštěvě Nizozemska, kam přiletěl poprvé, a to z Finska. Později Zelenskyj v Haagu hovořil také s premiéry Nizozemska a Belgie Markem Ruttem a Alexanderem De Crooem, kteří Ukrajině přislíbili pokračující podporu. Prezident napadené země rovněž prohlásil, že věří v úspěch chystané protiofenzivy, Rusové jsou podle něj demoralizovaní.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 19:37|

Americké úřady obvinily podezřelého z úniku tajných dokumentů

Zadržený Jack Teixeira, který je podezřelý ze zveřejnění tajných amerických dokumentů, byl obviněn z neoprávněného držení a předávání utajovaných informací. Jednadvacetiletý člen letecké složky národní gardy státu Massachusetts, kterého ve čtvrtek v souvislosti s případem zatkl Federální úřad pro vyšetřování (FBI), stanul před soudem v Bostonu. Federální soudce rozhodl, že Teixeira zůstane i nadále ve vazbě. Další slyšení se má konat příští středu.
14. 4. 2023Aktualizováno14. 4. 2023, 23:01|

FBI kvůli únikům tajných spisů zatkla mladíka z letecké národní gardy

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v souvislosti s únikem utajovaných amerických dokumentů, které odhalují citlivé informace spojené s válkou Ruska na Ukrajině, zatkl 21letého Jacka Teixeiru. Uvedly to zpravodajský web CNN a list The New York Times (NYT), informaci později potvrdily americké úřady. Teixeira je členem letecké složky národní gardy státu Massachusetts. Únik utajovaných dokumentů byl úmyslný a zločinný čin, uvedl ve čtvrtek mluvčí Pentagonu.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 22:54|

Únik vojenských dokumentů je pro bezpečnost USA závažné riziko, připustil Pentagon

Únik utajovaných amerických vojenských dokumentů představuje pro národní bezpečnost Spojených států závažné riziko, uvedl mluvčí Pentagonu Chris Meagher. Materiály týkající se zejména Ukrajiny, které od minulého týdne kolují na sociálních sítích, se podle amerického ministerstva obrany zdají být z velké části autentické, v některých případech ale byly patrně upraveny. Stanice CNN s odvoláním na zdroj v administrativě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského uvedla, že Kyjev byl kvůli úniku dokumentů nucen změnit své válečné plány.
10. 4. 2023Aktualizováno10. 4. 2023, 22:46|

Washington vyšetřuje únik tajných informací, podezírá Rusko. Zveřejněné údaje zároveň zpochybňuje

Rusko nebo proruské síly jsou podle tří amerických představitelů, kteří hovořili s agenturou Reuters, pravděpodobně za únikem amerických tajných informací o podpoře Ukrajiny před chystanou jarní protiofenzivou. Washington začal únik vyšetřovat.
8. 4. 2023Aktualizováno8. 4. 2023, 20:41|

Na sociálních sítích se šíří tajné plány USA a NATO na pomoc Ukrajině, únik vyšetřuje Pentagon

Na sociálních sítích se tento týden objevily utajované válečné dokumenty, které podrobně popisují plány USA a NATO na posílení ukrajinské armády před plánovanou ofenzivou proti ruským jednotkám. Pentagon vyšetřuje, kdo za únikem plánů stojí, informoval americký list The New York Times (NYT). V pátek pozdě večer deník uvedl, že se na internetu během dne objevily i další utajované americké materiály týkající se Ukrajiny, Blízkého východu i Číny. Podle poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajla Podoljaka únik působí jako ruská dezinformační kampaň.
7. 4. 2023Aktualizováno8. 4. 2023, 00:03|

Inspekce BIS se zajímá o únik informací o odposleších. Vyslechla i prezidenta Zemana

Prezidenta Miloše Zemana vyslechla inspekce Bezpečnostní informační služby, která vyšetřuje podezření na únik utajených informací. Návštěvu agentů potvrdil při své účasti u voleb svého nástupce sám prezident. Podle Deníku N šetření souvisí se Zemanovým dřívějším prohlášením, že tajná služba odposlouchávala jeho okolí, přičemž se odkázal na důstojníka BIS.
27. 1. 2023|

GIBS vyloučil, že by média získala informace ze spisu kauzy Dozimetr od policie

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyloučila, že by úniky informací v kauze Dozimetr pocházely od orgánů činných v trestním řízení. České televizi to sdělil státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Pavel Prygl. Doplnil, že nikoho neobvinili. Odkud novináři informace ze spisu případu údajné korupce v pražském dopravním podniku (DPP) získávali, GIBS nezjistil. Svědci z řad novinářů podle Prygla svůj zdroj s odkazem na paragraf zákona o jeho ochraně neodhalili.
22. 12. 2022|

Schvalování násilí, podnikání mimo zákon, ovlivňování politiků. Bývalý lobbista zveřejnil dokumenty Uberu

Uniklé důvěrné dokumenty technologického giganta Uber odhalily agresivní světovou expanzi firmy, kterou provázelo porušování zákonů či tajné ovlivňování vlád. Desítky tisíc záznamů analyzovali novináři britského deníku The Guardian. Podle nich se lobbisté dostali do blízkého kontaktu například se současným francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, když zastával ministerský post. List popsal také lhostejnost vedení firmy vůči násilí během vypjatých demontrací řidičů taxislužeb vůči Uberu a upozornil i na software, který během razií do kanceláří firmy zabraňoval sbírání důkazů o nelegální činnosti.
12. 7. 2022|

Vyšetřování kauzy úniků z policejních databází je u konce, GIBS stíhá osm lidí i dvě firmy

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) končí vyšetřování velké kauzy úniků z policejních databází. Elitní policisté jsou podezřelí, že za peníze poskytovali informace lobbistovi Tomáši Horáčkovi. V případu jde o úplatky za víc než milion korun.
21. 5. 2022|

Assange by si mohl trest odpykat v Austrálii, slibují Američané. Začalo slyšení o jeho vydání

U soudu v Londýně ve středu začalo dvoudenní odvolací slyšení ve vleklé kauze zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, která se týká jeho možného vydání do Spojených států. Americká vláda po lednovém neúspěchu trvá na jeho stíhání v USA a ve středu představila několik záruk týkajících se jeho případné vazby, které podle ní zásadně mění situaci. Mimo jiné avizovala, že kdyby byl Assange v USA odsouzen, mohl by si trest odpykat v rodné Austrálii.
27. 10. 2021|

V kauze úniku informací z policejních systémů inspekce obvinila další dva lidi, píše iRozhlas

V kauze úniku informací z policejních informačních systémů obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů další dva lidi. Už v dubnu byli obviněni tři policejní důstojníci, dva bývalí policisté, jeden civilista a jedna firma. „Trestní stíhání jsme rozšířili o dvě osoby,“ řekla serveru iRozhlas mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. S tím, že jde o jednoho jihočeského policistu, druhý stíhaný od policie odešel v roce 2005. Případ podle dřívějších informací České televize a Českého rozhlasu souvisí s kauzou lobbisty Tomáše Horáčka, který je stíhán za korupci při zadávání nemocničních zakázek.
10. 9. 2021|

Za únik informace o ruském agentovi s ricinem nikdo potrestán nebude. Policie případ odložila

Policii se nepodařilo vypátrat, kdo stál za loňským únikem informací o údajném ohrožení českých komunálních politiků jedem ricin. Ten měl do Prahy přivézt ruský diplomat. Policie případ odložila, sdělil ČT dozorující státní zástupce Marek Bodlák. Policisté případ prověřovali na základě trestního oznámení, které loni podala Bezpečnostní informační služba (BIS). Podle BIS únik informací zásadně zkomplikoval práci kontrarozvědky i policie a téměř znemožnil vyšetření případu.
23. 8. 2021|

GIBS i Nejvyšší státní zastupitelství prověřují únik informací v kauze soudce Sováka

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se zabývá únikem informací v kauze soudce Zdeňka Sováka z Vrchního soudu v Praze. České televizi to potvrdila mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. O únik se zajímá i Nejvyšší státní zastupitelství, uvedl jeho mluvčí Petr Malý. Aby se inspekce na únik zaměřila, žádala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 15:36|