TÉMA

Strany

STAN a ČSSD přijdou po senátních volbách o peníze. ODS si polepší

Letošní senátní volby budou znamenat propad příjmů z každoročních státních příspěvků za mandáty zejména pro hnutí Starostové a nezávislí a pro sociální demokracii. Nejvíce si naopak polepší pokladna občanských demokratů. Vyplývá to z výpočtů ČTK na základě údajů ze serveru volby.cz.
1. 10. 2022|

30 let zpět: Diskuze o názorových rozkolech na konferenci ODA

Na dvoudenní konferenci Občanské demokratické aliance se hovořilo o údajných rozporech ve straně. Teze o výrazném názorovém rozkolu byla nakonec vyvrácena a do funkce předsedy byl všemi přítomnými znovu zvolen Jan Kalvoda. Prvním místopředsedou se stal ve 2. kole Daniel Kroupa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 9. 2022|

30 let zpět: ODS a HZDS se dohodly na harmonogramu rozdělení Československa

Strany ODS a HZDS se i přes dřívější rozpor dohodly na postupu, jak rozdělit Českou a Slovenskou federativní republiku, a stanovily nástin harmonogramu. Do konce září měl být přijat zákon o způsobech zániku federace, v říjnu pak zákon o oddělení majetku. V listopadu měly přijít na řadu zásady budoucí spolupráce mezi Českem a Slovenskem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 8. 2022|

30 let zpět: Současnost a budoucnost Československé sociální demokracie

V médiích se začaly objevovat informace o probíhajícím rozkolu v Československé sociální demokracii. Hovořilo se o vzniku tří frakcí. Jak na to reagovali přední představitelé strany? Jaký by měl být její předseda? A mělo by vedení zůstat stejné?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 8. 2022|

30 let zpět: Vladimír Mečiar odmítl plánovanou schůzku HZDS a ODS

Předseda HZDS Vladimír Mečiar opakovaně odmítl plánované setkání s ODS v Praze. V dopise, který poslal Václavu Klausovi předchozí týden, kritizoval postup poslaneckého klubu ODS ve Federálním shromáždění a označoval jej za zpochybnění vzájemných dohod.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 8. 2022|

30 let zpět: Milan Uhde se stal novým předsedou České národní rady

Bývalý ministr kultury Milan Uhde se stal novým předsedou České národní rady. Česká národní rada si pak schválila čtyři místopředsedy – Jiřího Vlacha z ODS, Jana Kasala z KDU-ČSL, Karla Ledvinku z ODA a Pavla Tollnera z KDS. Hlavním problémem ustavující schůze se ukázalo obsazení zbývajících míst v předsednictvu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 6. 2022|

V Tunisku vyšetřují parlamentní strany, které kritizovaly prezidenta

Tuniská justice začala vyšetřovat dvě největší parlamentní strany kvůli podezření z přijetí peněz ze zahraničí na volební kampaň v roce 2019. Oznámila to s odvoláním na justiční zdroj v Tunisku agentura Reuters. Jde o strany An-Nahda a Srdce Tuniska, které kritizovaly nedělní rozhodnutí prezidenta odvolat premiéra a pozastavit činnost parlamentu, ale podle Reuters s tím vyšetřování nesouvisí.
28. 7. 2021|

30 let zpět: Ustavující sněm Občanského hnutí

Před 30 lety se v Praze konal ustavující sněm Občanského hnutí, na kterém vystoupila i řada zahraničních hostů. Občanské hnutí se stalo podle slov Pavla Rychetského dědicem Občanského fóra, zároveň ve svém proslovu nezapomněl vymezit politickou orientaci nově založeného hnutí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
27. 4. 2021|

Hlasy ze zahraničí si v říjnu rozdělí kandidáti z Ústeckého kraje

Hlasy, které v letošních říjnových volbách odevzdají voliči žijící v zahraničí, půjdou kandidátům do Ústeckého kraje. Určil to los Státní volební komise. V posledních volbách se hlasy ze zahraničí započítávaly do výsledků ve Středočeském kraji.
7. 1. 2021|