TÉMA

Sbírka zákonů

Poslanci budou hlasovat o úsporném tarifu. Pomoc domácnostem by měla hladce projít

Blíží se další mimořádná schůze sněmovny. Poslanci na ní příští týden projednají úsporný tarif, který má domácnostem pomoct s vysokými cenami energií. Platit má od následující topné sezony, vláda na něj poskytne až 66 miliard korun. Opozice návrh hodlá podpořit, považuje ho ale za nesystémový.
10. 7. 2022|

K sobotním volbám do zastupitelstev čtyř obcí přišlo přes 60 procent voličů

Voliči ve čtyřech obcích si v sobotu zvolili nová zastupitelstva. Volební účast byla 62,41 procenta. Největší zájem o hlasování měli lidé v Rovné na Pelhřimovsku, kde k urnám přišlo přes 93 procent oprávněných voličů. Mandát obecního zastupitele získalo celkem osm žen a 20 mužů. O výsledcích hlasování informoval Český statistický úřad (ČSÚ).
12. 12. 2021|

Testy potvrdily nejméně nakažených ve všední den za tři týdny. Vyšla vyhláška o povinném očkování

Ve čtvrtek přibylo v Česku 14 229 potvrzených případů koronaviru, což je nejméně ve všední den za poslední tři týdny. Proti minulému čtvrtku to znamená pokles téměř o 4400 nakažených. Počet hospitalizovaných s covidem-19 se snížil na 6321, v těžkém stavu je 1086 z nich. Ve sbírce zákonů vyšla vyhláška, která od března zavádí povinné očkování proti covidu pro lidi nad 60 let a vybrané profese. Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po schůzce s prezidentem zopakoval, že plošné povinné očkování podle věkových kategorií odmítá.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 15:21|

Nevidím důvod, proč neumožnit konání vánočních trhů, říká molekulární biolog Šerý

Podle výzkumu molekulárního biologa Omara Šerého je riziko přenosu covidu-19 v obchodních řetězcích nízké. Šerý zároveň nevidí důvod k zákazu vánočních trhů. Počet nově nakažených koronavirem v mezitýdenním srovnání klesl počtvrté v řadě. Podle člena výboru Poslanecké sněmovny pro zdravotnictví Jiřího Maška (ANO) proto není zatím třeba zavádět nová opatření. Oba vystoupili v pondělním pořadu Události, komentáře.
7. 12. 2021|

Ústavní soud zrušil část trestního zákoníku, kterým vláda určovala omamné rostliny i jejich množství

Ústavní soud (ÚS) ve středu zrušil část trestního zákoníku, kterým vláda stanovovala, jaké rostliny a houby považuje za omamné a psychotropní látky, určovala také jejich trestné množství. Okresní soud v Chrudimi jako navrhovatel v paragrafech trestního zákoníku týkajících se drog poukazoval na slovní spojení „větší než malé“, které zákoník opakovaně používá pro bližší určení množství drog, za něž hrozí trest. Podle chrudimského soudu to ale nestačí.
5. 5. 2021Aktualizováno5. 5. 2021, 14:24|

Hlasy ze zahraničí si v říjnu rozdělí kandidáti z Ústeckého kraje

Hlasy, které v letošních říjnových volbách odevzdají voliči žijící v zahraničí, půjdou kandidátům do Ústeckého kraje. Určil to los Státní volební komise. V posledních volbách se hlasy ze zahraničí započítávaly do výsledků ve Středočeském kraji.
7. 1. 2021|