TÉMA

Skladování

Žalobu na Čepro o 2,6 miliardy korun musí znovu projednat městský soud

Městský soud v Praze musí znovu projednat žalobu na státního distributora paliv Čepro o 2,6 miliardy korun ve sporu o údajně uskladněné pohonné hmoty. Nejvyšší soud (NS) vyhověl dovolání společnosti Lancelin, která žalobu podávala a v řízení původně neuspěla. Spor souvisí s kauzou podvodu, ve které figuroval i uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř.
14. 3. 2024|

Tržby ve službách ve třetím čtvrtletí meziročně klesly o 5,2 procenta

Tržby ve službách ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně klesly o 5,2 procenta. Největší pokles zaznamenala doprava a skladování. Naopak rostly tržby v ubytování a stravování a také ve vědeckých a technických činnostech. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Tržby se snížily třetí čtvrtletí v řadě a zrychlily pokles. V letošním druhém čtvrtletí vykázaly tržby ve službách meziroční snížení podle revidovaných údajů o 3,3 procenta.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 20:23|

Inspektoři našli na Přerovsku nelegální sklad se 17 tunami potravin. Některé byly prošlé

Nelegální sklad potravin, ve kterém bylo uloženo bezmála 17 tun ryb, mořských plodů a hovězího i drůbežího masa, odhalili veterinární inspektoři v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Část uskladněných potravin byla prošlá. Státní veterinární správa (SVS) zakázala uvádět zboží z tohoto skladu na trh. Jeho provozovateli hrozí ve správním řízení pokuta až půl milionu korun, informoval v pátek mluvčí SVS Petr Vorlíček.
20. 10. 2023|

V Česku se ve druhém čtvrtletí ubytovalo o 14,3 procenta více turistů než loni. Celkově ale ve službách klesly tržby

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním druhém čtvrtletí ubytovalo 5,8 milionu turistů, meziročně o 14,3 procenta více. Domácí hosté převažovali nad zahraničními. Turisté strávili v ubytovacích zařízeních dohromady 13,8 milionu nocí, o 14,5 procenta více než ve stejném období loni. V ubytování a stravování také ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostly tržby. Celkově ale ve službách v Česku v tomto období meziročně klesly o 3,5 procenta. Oslabila hlavně doprava a skladování. Tržby naopak ve vědeckých a technických činnostech. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 21:16|

Koalice se pře s opozicí kvůli drahým potravinám. Výbor žádá ministra o větší podporu lokálních zemědělců

Sněmovní zemědělský výbor chce, aby ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) připravil podporu pro budování regionálních skladovacích kapacit a zpracování lokální zemědělské produkce. Mělo by to přispět k zastavení růstu cen potravin. V úterním usnesení výbor také žádá, aby navrhl maximální možné navýšení investic do obnovitelných zdrojů v dodavatelsko-odběratelském řetězci produkce a prodeje potravin. Podle výboru by měl rovněž připravit návrhy na snížení administrativní zátěže produkce potravin. Ministr vidí cestu v pravidelných kontrolách, cenové stropy nechystá. Premiér Petr Fiala (ODS) slíbil situaci řešit jako u paliv a energií. Konkrétně řekl, že kabinet nechá fungovat trh a využije nástroje, které už stát má. Podle opozice jsou ale opatření nedostatečná.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 19:29|

Tržby ve službách loni meziročně stouply o 8,1 procenta. Počet turistů se přiblížil předcovidovým číslům

Tržby ve službách v Česku loni meziročně stouply o 8,1 procenta. K nárůstu pomohla zejména odvětví dopravy a skladování a administrativních činností. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). V posledním loňském čtvrtletí poskytovatelé služeb utržili proti stejnému kvartálu předchozího roku o 1,4 procenta více, přičemž růst zaznamenala většina odvětví. V Česku se loni ubytovalo 19,5 milionu turistů. Proti předchozímu roku 2021, který byl ještě výrazně ovlivněn pandemií nákazy covid-19, je to nárůst o 71 procent, vyplývá z údajů ČSÚ. Stále je to ale o 2,5 milionu turistů méně než v předcovidovém roce 2019.
9. 2. 2023Aktualizováno9. 2. 2023, 21:28|

30 let zpět: Výstavba nových depozitářů Státního archivu ČR

Jak bylo nakládáno s archivními materiály před 30 lety? Kde a jak byly archiválie skladovány? Kvůli jejich narůstajícímu počtu a mnohdy nevyhovujícímu prostoru pro uchovávání dokumentů byly zahájeny práce na výstavbě nových depozitářů Státního archivu ČR. Dokončení se plánovalo na rok 1995.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
31. 10. 2022|

Brusel chce dát jádru a zemnímu plynu zelenou nálepku, píše Financial Times. Politici to vítají

Evropská komise (EK) chce zařadit jádro a zemní plyn mezi zelené investice. Informoval o tom v sobotu ekonomický list Financial Times (FT), který má chystaný návrh k dispozici. O zařazení jaderné energie na seznam zelených investic dlouhodobě usiluje například Česko a Francie. Striktně proti tomu jsou Rakousko či Německo. Návrh EK ocenili premiér Petr Fiala (ODS), ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL), bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), bývalý ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (ANO) i další čeští politici.
1. 1. 2022Aktualizováno1. 1. 2022, 16:47|

Výrobci nápojů chtějí zavést vratné PET lahve. Malé obchody kritizují vysoké náklady

Velcí výrobci nápojů jako Kofola, Plzeňský prazdroj nebo Coca-Cola plánují zavést vratné zálohy na PET lahve a plechovky. Mělo by to podle nich zvýšit podíl vytříděných plastů. Kritikům ale vadí, že náklady ponesou především malé obchody.
14. 11. 2021|

Očkování zvládneme, problém ale může být logistika, říká šéf Sdružení praktických lékařů Šonka

Od pátku se mohou lidé v Česku začít na internetu registrovat k očkování proti koronaviru, zatím ale jenom ti od 80 let věku. Seniorům, kteří počítač neovládají, může pomoci kdokoliv z rodiny či známých. Informace k očkování by měli dostat i na lince 1221 nebo od praktických lékařů. Ti by se postupně měli zapojit i do samtoného očkování a aplikovat až 50 tisíc dávek denně. Jak jsou na to lékaři připraveni a jak zvládají současnou situaci, popsal v Interview ČT24 předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.
15. 1. 2021|

Pfizer/BioNTech, nebo Moderna? Srovnání, čím se liší obě schválené vakcíny proti covidu

V Evropské unii už byly schváleny dvě vakcíny proti covidu-19. Obě jsou založené na stejném principu, ale v mnoha jiných vlastnostech se značně liší.
7. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 09:39|