TÉMA

Junák - český skaut

Potíže jamboree s vedrem a organizací pokračují. Některé výpravy odjíždějí

Dalších 132 účastníků celosvětového setkání skautů v Jižní Koreji muselo být v sobotu ošetřeno kvůli zdravotním problémům způsobeným extrémním horkem. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž jamboree v průběhu neděle opouštěli další členové britské a americké skautské asociace, které oznámily, že se z akce kvůli vedru a podmínkám na místě stáhnou.
6. 8. 2023|

Zájem o členství ve skautu je mimořádný. Čekací listiny jsou i na několik let

Do skautských oddílů se letos přihlásilo nejvíce dětí za dvacet let, rekordní bude i počet letních táborů. Vedoucích ale nepřibývá stejně rychle jako členů, a tak na mnoha místech vznikly čekací listiny. Doba pro přijetí se může protáhnout i na tři roky, řekla České televizi mluvčí organizace Barbora Trojak. Objevují se podle ní proto i případy, kdy rodiče zapisují své děti na čekací listiny ihned po narození.
2. 7. 2022|

V pondělí přibylo 188 případů covidu. Opakovanému testování na táborech se podle Junáku nepůjde vyhnout

V pondělí přibylo v Česku o třetinu méně nakažených covidem než před týdnem, konkrétně 188. Roušky a respirátory při výuce můžou od úterý odložit žáci a učitelé už ve všech krajích. Mění se také pravidla pro nařízení karantény, která je nově povinná po setkání s nakaženým i pro lidi, kteří jsou očkovaní jednou dávkou vakcíny. Na problémy spojené s vládním nařízením o testování na táborech upozornila organizace Junák, podle které bude prakticky nemožné se opakovanému testování během pobytu vyhnout.
15. 6. 2021Aktualizováno15. 6. 2021, 18:00|

Zakázaná a znovu nalezená Minuta ticha. ČT uvede dokument o mohyle Ivančena

Česká televize uvede dokument Minuta ticha o mohyle Ivančena na Lysé hoře. Snímek vznikl v roce 1968 a dlouhé roky byl zakázán. Později ho pracovníci ostravského studia České televize měli za ztracený nebo zničený. Našel se až během digitalizace archivu. Program ČT2 odvysílá snímek v jeho původní podobě v sobotu 24. 4. v den výročí popravy členů Odboje slezských junáků v roce 1945.
23. 4. 2021|
Paměťová stopa

Skauting není jen poznávání přírody. Uznávaný paleontolog Musil složil svůj slib před více než 80 lety

Dnes čtyřiadevadesátiletý Rudolf Musil je nejen uznávaným profesorem paleontologie, ale také celoživotním skautem. Slib složil už před druhou světovou válkou a dvakrát zažil zrušení a obnovení skautského hnutí. Skauting podle něj není jen poznávání přírody, ale je prostředkem k prohlubování kladných vlastností člověka.
16. 1. 2021|

Na počátku byla příručka pro vojáky, na konci celosvětové skautské hnutí. Před 80 lety zemřel jeho zakladatel Baden-Powell

Přesně před 80 lety, 8. ledna 1941 zemřel zakladatel skautingu Robert Stephenson Smyth Baden-Powell. Autor více než třiceti knih a muž oceněný několika čestnými tituly inspiroval 54 milionů lidí. Mezi nimi i 68 tisíc českých skautů a skautek, kteří se nyní snaží Baden-Powellovo dědictví využívat k pomoci například během pandemie. I na ně ale dopadají opatření.
8. 1. 2021|