TÉMA

Národní obrození

Dcera Borovského posloužila marketingu obrozenců. Současní filmaři její příběh vypráví jako cool romanci

Zdeňka Havlíčková, jediná dcera novináře a satirického básníka Karla Havlíčka Borovského, zdědila po svém otci nejen vzpurnost, ale i piedestal pro symbol českého národa. Aniž by měla příliš na výběr. Představám generace buditelů ovšem nedostála. Její příběh, odehrávající se v závěru národního obrození, se režiséři Cristina Grosanová a Matěj Chlupáček rozhodli převyprávět moderním pohledem. Minisérie Dcera národa vzniká v koprodukci Canalu+ a České televize.
20. 12. 2023|

Napoleon se prohnal Moravou. Staletí po bitvě žijí u Slavkova potomci francouzských vojáků

Jeden z nejslavnějších světových vojevůdců dosáhl jednoho ze svých největších bitevních úspěchů na Moravě. Na začátku prosince 1805 porazil Napoleon v bitvě tří císařů ruskou a rakouskou armádu. Svými rozměry přesáhl střet jakoukoliv jinou do té doby započatou bitvu, zkázu nerozsel ale jen na bojišti. Nejvíce trpěli obyvatelé okolních vesnic, které vojáci zplundrovali. Někteří Francouzi se ale na Moravě usadili a založili rodiny, bitva také přispěla k počátkům národního obrození. Její odkaz je stále živý, ať už v podobě legend o zakopaném pokladu či každoročních rekonstrukcí bojů historickými nadšenci. Od smrti francouzského císaře uplynulo 5. května dvě stě let.
5. 5. 2021|

Jakoukoliv ctižádostivou ženu z té doby je třeba obdivovat, říká o roli Boženy herečka Anna Kameníková

Česká televize v neděli uvedla první část ze čtyřdílné minisérie Božena. Spisovatelku Boženu Němcovou ztvárňují v různých etapách jejího života herečky Anna Kameníková a Aňa Geislerová. Autorku Babičky, Divé Báry nebo pohádek tvůrci představují více jako ženu toužící po svobodě než jako součást povinné četby. Jednotlivé díly odvysílá ČT1 vždy v neděli večer, ten první je již ke zhlédnutí i na iVysílání.
4. 1. 2021|