TÉMA

Informátor

Nábor špionů i útoky hackerů. Rusko rozšiřovalo síť agentů na Ukrajině už roky před invazí

Rusko se snažilo posílit svou síť špionů na Ukrajině už v letech předcházejících loňské masivní invazi. Podle webu Ukrajinska pravda se agenti z ruské tajné služby FSB podílejí na teroristických i kybernetických útocích, dosazují své lidi do okupačních správ, a navíc verbují do svých řad Ukrajince ochotné infiltrovat se do institucí či armády, odkud mohou poskytnout Moskvě citlivé informace. Nepodařený začátek velké invaze ukázal, že FSB možná nedokázala odhadnout, jak úporně se Ukrajinci budou bránit. Pravděpodobnější však je, že se ruští zpravodajci obávali reakce šéfa Kremlu Vladimira Putina.
15. 3. 2023|

Deset let byl informátorem v řadách Ku-klux-klanu. Teď agent FBI promluvil

Joseph Moore strávil deset let jako informátor FBI v řadách rasistické organizace Ku-klux-klan. V utajení se vojenský veterán dostal až do vyšších pater extremistického spolku a podařilo se mu usvědčit několik osob z chystaného pokusu o vraždu. Teď o nebezpečném dvojím životě poprvé promluvil na kameru.
23. 12. 2021|

Státní zástupce obžaloval informátora Finanční správy, který měl vydírat podnikatele

Státní zastupitelství vyhovělo návrhu kriminalistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) a obžalovalo Pavla Wünsche. Informátor Finanční správy měl vydírat podnikatele tím, že ví o údajném krácení daní, se kterým jim může pomoci. Případem se nyní bude zabývat soud.
4. 1. 2021|