TÉMA

Chcípl PES

Oznámení na Rakušana kvůli smlouvám Kolína policie definitivně odložila. Podle spisu byly pro město výhodné

Státní zástupce potvrdil rozhodnutí policie odložit trestní oznámení, které na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) podalo politické hnutí PES (dříve Otevřeme Česko Chcípl PES). Informoval o tom web Aktuálně.cz, který má k dispozici policejní usnesení. Vyplývá z něj, že externí právní služby pro město Kolín (kde býval Rakušan starostou), které byly podle trestního oznámení předražené, vyšly radnici levněji, než kdyby je zajistila vlastními silami.
17. 5. 2022|

Policie navrhla odložit trestní oznámení Chcípl PES na ministra Rakušana, píše iRozhlas.cz

Policie navrhla odložit trestní oznámení na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), které loni podala iniciativa Chcípl PES. Uvedl to ve čtvrtek portál iRozhlas.cz. Potvrdila to i mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková a sám Rakušan. Případ se týká uzavření smluv o právním zastupování Kolína. Podle iniciativy se Rakušan v někdejší funkci kolínského starosty mohl dopustit porušení povinnosti při správě cizího majetku. Nynější ministr vnitra to od začátku odmítal.
7. 4. 2022|

Sněmovna schválila novelu pandemického zákona, přehlasovala senátní veto

Novela pandemického zákona bude s největší pravděpodobností platit. Poslanecká sněmovna v pátek přehlasovala koaliční většinou senátní veto. Novela zejména rozšiřuje možnosti vydávání protikoronavirových opatření a prodlužuje rovněž účinnost zákona z konce února na konec listopadu. Uzákoní i zavedenou praxi nařizování karantény nebo izolace telefonicky či krátkou textovou zprávou. Prezident Miloš Zeman novelu podepíše.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 15:08|

Policie bude chránit rodiny zákonodárců podporujících pandemický zákon

Odpůrci koronavirových opatření zveřejnili soukromé adresy poslanců, kteří podpořili novelu pandemického zákona, a vyzvali k protestům na těchto místech. Ve středu se demonstrovalo i před Poslaneckou sněmovnou, která o novele opět jedná. Prezident, premiér i ministr vnitra uveřejnění adres odsoudili. Ministr Vít Rakušan (STAN) Zároveň oznámil, že policie podniká opatření na ochranu rodin sedmi desítek členů dolní komory parlamentu.
16. 2. 2022Aktualizováno16. 2. 2022, 18:07|

Na covid se testuje stále méně. V úterý se nákaza potvrdila u více než 33 tisíc lidí

V úterý přibylo v Česku 28 239 nově potvrzených případů covidu-19, což je o čtvrtinu méně než před týdnem. U dalších 5054 lidí mají hygienici podezření na opakovanou nákazu. To je v mezitýdenním srovnání o zhruba 1500 případů méně. Výrazně nižší byl ale také počet provedených testů. V nemocnicích bylo v úterý 3733 lidí, u kterých byl covid potvrzen. Počet hospitalizovaných je tak o pět procent nižší než ve stejný den předchozího týdne. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.
16. 2. 2022Aktualizováno16. 2. 2022, 12:58|

Policie začala prověřovat ministra vnitra Rakušana kvůli smlouvám o právním zastupování města z doby, kdy byl starostou Kolína

Policie začala prověřovat, jestli se ministr vnitra a předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan nedopustil ve své někdejší funkci kolínského starosty trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Na dotaz České televize to uvedl kolínský okresní státní zástupce Milan Hrubý. Policie se rozhodla případ prověřit na základě trestního oznámení, které na ministra podala iniciativa Chcípl PES. Týká se uzavření smluv o právním zastupování města. Rakušan uvedl, že je připraven jakékoliv podezření přesvědčivě vyvrátit a že jej zatím policie nevyzvala, aby podal vysvětlení.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 20:47|

Odpůrci povinného očkování vyšli v Praze na protestní pochod

Demonstranti se odpoledne vydali z pražského Václavského náměstí na protest proti povinnému očkování proti covidu-19. Po vládě chtěli zrušení vyhlášky o povinné vakcinaci pro vybrané profese a lidi nad šedesát let, kritizovali ale třeba i nošení roušek. Policie nezaznamenala žádné narušení veřejného pořádku.
9. 1. 2022Aktualizováno9. 1. 2022, 19:11|

V Praze se sešli na demonstraci odpůrci povinného očkování

Na Václavském náměstí v neděli odpoledne protestovali odpůrci protiepidemických opatření svolaní iniciativou Chcípl pes. Demonstrovali proti povinnému očkování proti covidu-19 a proti údajnému porušování osobních svobod a české Ústavy. Později se vydali na pochod městem, prošli kolem úřady vlády a demonstraci ukončili vpodvečer na Hradčanech.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 21:06|

V Praze vznikla cesta z půllitrů a svíček jako protest proti opatřením

V Praze protestovali lidé za zachování provozu restaurací. Několik desítek z nich poskládalo světelnou cestu od úřadu vlády až na Staroměstské náměstí. Cesta naděje z půllitrů a skleniček se svíčkami měla podle zástupců iniciativy Chcípl PES upozornit na kritickou situaci malých a středních živnostníků a podnikatelů. Demonstranti žádají vládu, ať ukončí opatření kvůli koronaviru. Chtějí také zálohy pro provozovatele uzavřených podniků v určité výši.
3. 1. 2021|