TÉMA

Ublížení na zdraví

168 hodin: Otčím s podmínkou za znásilňování nevlastní dcery se opakovaně dopustil i fyzického napadení dětí. Soud to ignoroval

Děti, které zažívají domácí násilí, mají chránit Orgány sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), policie i soudy. I nedávný případ dívky, kterou přes dva roky znásilňoval její otčím, svědčí o tom, že selhávají. U soudu za to muž dostal podmínku, a to i s odůvodněním, že není násilník. Pořad 168 hodin ale zjistil, že muž figuruje ve třech případech přestupků, kdy fyzicky napadal nevlastní dceru i jejího mladšího bratra. Dívce například rozbil hlavu. Jenže soud to vůbec nevzal v potaz.
4. 3. 2024|

Soud nepravomocně poslal muže za zbití známého na osm let do vězení

Na osm let do vězení poslal v pátek Krajský soud v Liberci osmačtyřicetiletého Jana Holického. Loni na jaře ve vzteku ve své chalupě v Hejnicích na Liberecku zbil o šest let mladšího známého a poté ho uvnitř držel přes 24 hodin. Soud jeho čin překvalifikoval z pokusu vraždy na těžké ublížení na zdraví s nižší trestní sazbou. Rozsudek není pravomocný. Holický se v pátek u soudu za své jednání omluvil a zopakoval, že nechtěl nikoho zabít. Podle státní zástupkyně Petry Pazderkové by ale napadený muž nepřežil, kdyby mu nepomohli policisté a záchranáři.
9. 2. 2024|

Za napadení učitelky potrestal soud matku obecně prospěšnými pracemi

Trest obecně prospěšných prací udělil soud ženě, která na základní škole v Náchodě napadla a těžce zranila učitelku svého syna. Odpracovat by měla 260 hodin. Podle nepravomocného rozsudku má také napadené pedagožce uhradit 57 576 korun jako nemajetkovou újmu a náhradu ušlého výdělku. Obžalovaná před soudem prohlásila vinu, po vynesení verdiktu si ale vzala lhůtu pro možné odvolání. Státní zástupce se odvolání vzdal.
7. 2. 2024|

Policie navrhla obžalovat muže obviněného z napadení Ukrajinek v Plasích

Policisté navrhli obžalovat muže obviněného z napadení dvou ukrajinských žen na pouti v Plasích na severním Plzeňsku. České televizi to řekla mluvčí plzeňské policie Michaela Raindlová. Podle informací médií se muž žen zeptal, zda jsou z Ukrajiny, a poté je napadl. Obviněný se hájí tím, že konflikt vyvolaly opilé ženy, které mu překážely při skládání pouťové atrakce. V případě odsouzení mu hrozí až pět let vězení.
23. 11. 2023|

Policie obvinila majitele rotvajlerů, kteří v květnu pokousali v Holýšově dívku

Z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti obvinila minulý týden policie třiapadesátiletého majitele dvou rotvajlerů, kteří v květnu v Holýšově na jižním Plzeňsku napadli a pokousali desetiletou dívku. V pondělí o tom informovala policejní mluvčí Dagmar Brožová. Dítě utrpělo vážná zranění, která si vyžádala delší pobyt v nemocnici a četné zákroky. Pokud soud uzná muže vinným, hrozí mu trest šest měsíců až čtyři roky vězení.
6. 11. 2023|

V Plzni za poslední týden řešili dva případy napadení nožem

V Česku v prvním pololetí stoupl počet násilných trestných činů. Výrazně takových činů přibylo třeba v Plzeňském kraji. Například přímo v krajském městě řešili policisté za poslední týden hned dvě napadení nožem.
21. 7. 2023|

Policie pátrá po útočníkovi, který podle ní na Florenci poranil jinému muži oko

Pražská policie pátrá od soboty po útočníkovi, který podle ní na Florenci poranil jinému muži oko. Vážné zranění si vyžádalo operaci, informovala policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Na webu policie zveřejnila fotografii hledaného a prosí veřejnost o spolupráci. Muž je podezřelý z  těžkého ublížení na zdraví, za což mu hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.
13. 4. 2023|

Soud musí přezkoumat příčetnost muže, který vjel autem do domova seniorů a smrtelně zranil ženu

Plzeňský krajský soud se bude muset znovu zabývat případem Josefa Kijanici, který úmyslně vjel autem do tachovského domova seniorů a způsobil vážné zranění jedné z obyvatelek, která následně zemřela. Podle odvolacího soudu bude muset důkladněji zkoumat, jestli byl narkoman v době činu příčetný, nebo ne. Pokud by revizní posudek dospěl k závěru, že toxická psychóza vymazala mužovy rozpoznávací a ovládací schopnosti, bylo by ho možné potrestat za opilství, ne za smrtelné těžké ublížení na zdraví.
16. 11. 2022|

Janoušek se bude dál bránit vězení, předloží argumenty pro svou stížnost

Roman Janoušek bude doplňovat blanketní stížnost proti usnesení soudu, který ho odmítl podmíněně pustit z vězení. ČT to potvrdil jeho právní zástupce Martin Sadílek s tím, že usnesení soudu už má v ruce. Přesné znění stížnosti by podle něj mělo být hotové v nejbližších dnech. Blanketní stížnost, tedy stížnost bez odůvodnění, podal Janoušek předminulý týden. Po doplnění o konkrétní argumenty se případem bude zabývat Městský soud v Praze. Janoušek si ve vězení odpykává trest čtyři a půl roku za to, že v roce 2012 srazil opilý autem ženu a od nehody ujel.
15. 8. 2022|

Policie stále nenašla hada, který kousl holčičku v obci u Prahy

Policie stále pátrá po hadovi, který pokousal osmileté děvčátko v Jenštejně u Prahy. Obyvatele obce proto vyzývá k opatrnosti. Děvče nemá být v ohrožení života. Policie zatím nevypátrala ani majitele hada.
2. 1. 2021|