TÉMA

Beduíni

Izraelští beduíni jsou proti leteckým útokům bezbranní

Izrael volá po zpřísnění mezinárodních sankcí proti Íránu, hlavně v oblasti vývoje raketových projektů. Spojené státy už nová opatření plánují, jednat o nich má Kongres. Západní spojenci zároveň odrazují židovský stát od vojenské odpovědi na útok Íránu. Útok Teheránu z noci na neděli ovšem vystavil zvýšenému riziku beduínské obyvatele.
17. 4. 2024|

Útok Hamásu měl dopad i na přehlíženou izraelskou komunitu beduínů

Teroristické organizace Hamás a Islámský džihád zadržují mezi stovkou rukojmí také dva izraelsko-arabské beduíny. Útok ze 7. října tak dopadl i na tuto v Izraeli často přehlíženou minoritu. Natáčel o tom zpravodaj ČT Jan Šilhan.
29. 12. 2023|

Když Hamás vyšle rakety, není se kam schovat. Útok teroristů poznamenal i opomíjené Beduíny

Mezi mrtvými po útoku teroristů z palestinské teroristické organizace Hamás jsou také Beduíni. Arabská menšina, které Jeruzalém podle jejích členů nevěnuje příliš pozornosti a ochrany, žije v oblasti u Pásma Gazy. Říjnový útok tak mnozí z nich zažili osobně, na jiné dopadl ztrátou blízkých. Mezi Beduíny jsou také hrdinové, kteří při pomoci druhým neváhali nasadit svůj život.
2. 11. 2023|

Izrael i kvůli tlaku z USA vyčkává s projektem kontroverzní osady. Na místě mezitím roste arabská výstavba

V Izraeli znovu ožívají plány na výstavbu obytného souboru na Západním břehu. Projekt nazývaný E1 je kontroverzní, protože se týká území na východním okraji Jeruzaléma. Proti jsou nejen Palestinci, ale i Spojené státy. Izrael zatím stavební povolení nevydal, žádá ale mezinárodní společenství, aby stejně rozhodně postupovalo i proti divoké arabské zástavbě, která se do sporné oblasti tlačí.
7. 7. 2022|

Izraelský parlament vyslovil důvěru nové koaliční vládě, Bennett je premiérem

Izraelský parlament vyslovil podle očekávání důvěru nové koaliční vládě. Končí tak 12leté období, kdy stál v čele kabinetu Benjamin Netanjahu. Naftali Bennett složil přísahu a stal se novým izraelským premiérem. Má jím být do roku 2023, kdy ho vystřídá Jair Lapid. Izraelská média očekávají, že s odchodem Netanjahua z čelné pozice nastane posun v izraelské politice. Příchod nové vlády oslavují v izraelských ulicích tisíce lidí.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 22:19|

Beduíni nechtějí opustit Negevskou poušť, Izrael je plánuje sestěhovat do měst

V izraelské Negevské poušti se rok od roku rozšiřují chaotické beduínské osady. Vláda židovského státu chce jejich růst zastavit, zčásti zbořit a polokočovné beduíny motivovat, aby se usazovali v nových plánovitých městech. Ti to odmítají.
3. 1. 2021|