TÉMA

Výhled

Má se ochladit. V noci se čeká i minus deset stupňů

V Česku se v tomto týdnu ochladí, mrznout bude i přes den, v noci budou teploty klesat až k minus deseti stupňům Celsia. Meteorologové očekávají sněžení, v nížinách bude padat mokrý sníh nebo déšť se sněhem. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Následující období do Štědrého dne bude podle dlouhodobého výhledu zřejmě celkově teplotně i srážkově průměrné, budou ale velké rozdíly mezi jednotlivými týdny. Chladnější a bohatší na sněhové srážky budou příští dva týdny.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 18:05|

Ekonomika poroste pomaleji, inflace nepatrně rychleji, očekává ministerstvo od konsolidačního balíčku

O 0,3 procentního bodu pomaleji bude v příštích třech letech podle ministerstva financí růst hrubý domácí produkt kvůli efektům konsolidačního balíčku. Inflace bude v souvislosti s balíčkem o 0,1 procentního bodu vyšší, než by byla bez něj, doplnil úřad ve svém fiskálním výhledu. Vliv balíčku na HDP i inflaci označilo ministerstvo za nízký.
13. 11. 2023|

Základní úroková sazba zůstává na sedmi procentech. ČNB zároveň zhoršila výhled ekonomiky

Bankovní rada České národní banky (ČNB) podle očekávání znovu ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Rozhodnutí bylo jednomyslné, řekl na tiskové konferenci guvernér Aleš Michl. Na stejné úrovni je základní sazba od loňského června. Bankovní rada ve čtvrtek také formálně ukončila intervenční režim na podporu kurzu koruny zahájený v květnu 2022. ČNB rovněž zhoršila výhled ekonomiky, čeká letos růst HDP 0,1 procenta.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 21:57|

Domažlickým se nelíbí plán na rozšíření tratě do Německa přes jejich zahrady

Vázne příprava modernizace tratě, jež z hlediska vlaků, které po ní jezdí, patří k nejdůležitějším v Česku, ale fyzicky vypadá spíše jako napůl zapomenutá lokálka. Na železnici z Plzně do Domažlic a dále do Bavorska by v blízké budoucnosti měla přibýt druhá kolej a nad ní troleje, ale Správa železnic již dlouho čeká na rozhodnutí o umístění stavby. Plzeňský kraj po měsících posuzování konstatoval, že má málo lidí a věc předal do Českých Budějovic. Proti modernizaci tratě navíc protestují lidé z Domažlic.
13. 3. 2023|

Berlín pro letošek zlepšil ekonomický výhled, předpokládá růst

Německá vláda podle očekávání zlepšila hospodářský výhled na letošní rok a už nepočítá s poklesem ekonomiky, navzdory přetrvávajícím negativním dopadům války na Ukrajině. Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se tak letos podle nové prognózy zvýší o 0,2 procenta, oznámila ve středu vláda. V říjnovém výhledu předpovídala, že HDP letos o 0,4 procenta klesne. Lépe vypadá i výhled inflace.
25. 1. 2023|

Ochladí se a začne sněžit. V neděli napadne na Moravě a ve Slezsku až kolem 30 centimetrů

O víkendu se začne ochlazovat, teploty se dostanou pod nulu a bude sněžit. Nejvydatnější sněžení očekávají meteorologové v neděli na Moravě a ve Slezsku, kde by mohlo napadnout až kolem 30 centimetrů. Předpovědní modely se zatím neshodují hlavně v tom, nakolik bude sněžit v Čechách. Ochlazovat se bude dál i na začátku příštího týdne, denní teploty zůstanou pod nulou, v noci by mohlo být až kolem minus deseti stupňů.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 19:54|

Bílé Vánoce jsou k vidění čím dál méně. Ale ani dříve nebyl sníh na svátky samozřejmostí

Do Štědrého dne zbývá necelý měsíc. Dlouhodobý výhled počasí Českého hydrometeorologického ústavu sice tak daleko ještě nedosahuje, meteorologové ale již dokážou odhadnout, jak bude vypadat začátek zimy. Počasí, které zimu připomíná, již zavládlo alespoň částečně na horách, zatím se ale nelyžuje. Vhodné podmínky pro výrobu technického sněhu by mohly nastat příští týden, měsíční výhled naznačuje, že těsně před svátky bude chladněji, než je obvyklé, a tak by podmínky pro Vánoce alespoň částečně bílé mohly nastat.
25. 11. 2022|

Ostrava koupí haldu Ema. Pětimilionovou investici zdůvodňuje obavou ze spekulantů

Ostravská halda Ema, která je oblíbenou turistickou atrakcí, přejde do majetku města. To zaplatí za více než 31 hektarů pozemků přes pět milionů korun. Město slibuje lokalitu lépe zpřístupnit a udržovat. Do plánů města ale bude promlouvat stát prostřednictvím báňského úřadu i podniku Diamo. Halda je navíc památkově chráněná.
24. 10. 2022|

Ratingová agentura Moody's zhoršila výhled Česka. Kvůli plynu z Ruska

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila výhled České republiky ze stabilního na negativní kvůli možnému narušení dodávek ruského plynu. To by mohlo vést k přidělování plynu, uvrhnout ekonomiku země do hluboké recese s negativními důsledky pro trend růstu a zhoršit rozpočtové ukazatele, napsala ratingová agentura. Moody's zároveň potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky na stupni Aa3.
6. 8. 2022|

Po dlouhé zimě přišel rychlý skok do horkých dní

Před dvěma týdny bylo nebývalé chladno, teď je i 29 stupňů Celsia. Jak časté jsou takové prudké změny v teplotách, a kde v Česku bude nejdéle pokračovat sucho?
13. 5. 2022|

Měnový fond zhoršil odhad letošního růstu globální ekonomiky. Více se čekalo od USA a Číny

Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil nejnovější výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 4,4 procenta. To je o půl procentního bodu méně, než čekal v říjnu. Důvodem je zejména slabší růst ve dvou největších ekonomikách, tedy ve Spojených státech a v Číně. Loni světové hospodářství podle aktualizovaného výhledu vzrostlo o 5,9 procenta. To je v souladu s říjnovou prognózou.
25. 1. 2022|

Čeká nás běžné lednové počasí, mrznout bude podle meteorologů v noci

V příštích čtyřech týdnech se v Česku očekává běžné lednové počasí. V noci bude mrznout, přes den se teploty v týdenním průměru dostanou mírně nad nulu. Možné jsou ale několikadenní výchylky směrem k ochlazení i oteplení. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
1. 1. 2021|