TÉMA

Kvalifikace

V Česku řádí „psychošmejdi“. Terapeuti i pacienti volají po změně zákona

Zájem o pomoc psychoterapeutů roste, odborníků na péči o duševní zdraví je ale v Česku nedostatek. Stále častěji tak své služby nabízejí i lidé, kteří nemají patřičné vzdělání, což může mít pro pacienty závažné důsledky. Pacientské organizace a asociace psychoterapeutů proto chtějí, aby zákon jasně stanovil, kdo může pomoc nabízet.
1. 5. 2023|

Vláda nepodá žalobu na EK kvůli sankci za chyby v zemědělských dotacích

Kabinet Petra Fialy (ODS) rozhodl, že nepodá žalobu k Soudnímu dvoru EU na Evropskou komisi kvůli pokutě více než 3,2 milionu eur (zhruba 80,3 milionu korun) za chyby v zemědělských dotacích. Její součástí je i sankce za střet zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) ve výši 30 606 eur (zhruba 751 tisíc korun). Informoval o tom ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Vláda řešila také zaměstnávání učitelů nebo omezení teroristického obsahu na internetu.
17. 8. 2022Aktualizováno17. 8. 2022, 19:42|

Morava je na tom s kvalifikovanými učiteli lépe než Čechy, ukazuje analýza školní inspekce

Nalákat učitele do méně bohatých okresů je těžké, obzvlášť když v jiných regionech platí lépe. I to je jeden ze závěrů analýzy České školní inspekce (ČŠI), která teď publikovala dosud nezveřejněná data o tuzemském školství. Nejviditelnější je problém s nedostatkem kvalifikovaných pedagogů v Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji, ale také v Praze. Důvody jsou pro to nicméně různé. Lépe je na tom Morava, kde je trend opačný.
14. 5. 2022|

Ukrajinky se v Česku zapojují do práce, mohou tak státu splatit náklady na jejich integraci

Iryna, Yulia a Inna jsou tři z mnoha vzdělaných ukrajinských žen, které po útěku z Ukrajiny našly v Česku uplatnění ve svých oborech. Těmi jsou učitelství, medicína a architektura. David Vondráček z Reportérů ČT zmapoval, jaké překážky jim stojí v cestě uplatnění a jak své začlenění na pracovní trh zvládají. Podle odborníků je totiž důležité, aby si vzdělaní uprchlíci co nejdříve našli zaměstnání.
10. 5. 2022|

Češi poslali Ukrajině přes dvě miliardy korun. Podle studie nemá stát váhat s integrací běženců

V Česku už obdrželo vízum téměř 227 tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny. Podle studie PAQ Research a dalších organizací je důležité, aby se stát nebál investovat do jejich integrace. Daniel Prokop z PAQ Research varoval, že v opačném případě hrozí vznik ghet a růst kriminality. Za měsíc od začátku ruské invaze na Ukrajinu přispěli Češi ve finančních sbírkách na pomoc Ukrajině přes 2,08 miliardy korun.
25. 3. 2022Aktualizováno25. 3. 2022, 18:09|

Nezaměstnanost za leden stoupla jen o desetinu bodu, Česko je na 3,6 procenta

Nezaměstnanost v Česku se v lednu zvýšila na 3,6 procenta, což je o desetinu procentního bodu více než v prosinci. Bez práce bylo 267 076 lidí, zhruba o 9 tisíc více než o měsíc dříve. Počet volných míst je ale stále vyšší. Zaměstnavatelé jich na konci ledna nabízeli 351 680. Na jedno volné místo připadá v průměru 0,8 uchazeče o zaměstnání, informoval Úřad práce.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 14:58|

Nezaměstnanost vzrostla na 3,5 procenta. Nejhůř je na tom Moravskoslezský a Ústecký kraj

Na konci loňského roku stoupla nezaměstnanost v Česku na 3,5 procenta, což je o dvě desetiny procentního bodu více než v listopadu. Konkrétně se o práci ucházelo 258 173 lidí, zhruba o 12 600 více než o měsíc dříve. Zároveň mírně ubylo volných pracovních míst, kterých zaměstnavatelé nabízeli 343 148. Nabídka tak dál převyšovala poptávku. Úřad práce ČR uvedl, že na jedno volné místo připadá v průměru 0,8 uchazeče o zaměstnání.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 13:30|

Ve větších městech nebo v pohraničí chybí asistenti pedagoga, jejich počty přitom rostou

Některým školám stále chybí asistenti pedagoga. Problém pociťují zejména ty ve velkých městech, v nichž jsou vyšší mzdy, nebo v pohraničí, odkud lidé jezdí za vyššími platy do Německa nebo Rakouska. České televizi to potvrdila Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání. Poptávka po asistentech přitom dlouhodobě stoupá a jejich počet každoročně roste – podle ministerstva školství se v posledních pěti letech zdvojnásobil.
27. 8. 2021|

30 let zpět: Odvolání náčelníka generálního štábu Československé armády

Prezident republiky Václav Havel odvolal z funkce náčelníka generálního štábu Československé armády generála Antona Slimáka. Jeho nástupcem se stal generálmajor Karel Pézl. Důvodem změny ve funkci byl nový pohled na věc, nikoli nedůvěra vůči generálu Slimákovi. Změny ve funkcích se tak od této chvíle měly stát obvyklým jevem s důrazem na politickou složku výběru.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
29. 4. 2021|

30 let zpět: Americká firma General Motors pořádala kurz pro zaměstnance

Společnost General Motors uspořádala před třiceti lety jako první zahraniční firma ve svém oboru vzdělávací kurz pro zaměstnance všech svých prodejců značky Opel. Školení proběhlo v Hotelu Amerika ve Velkém Meziříčí a jeho obsahem byla nejen oprava a údržba vozů, ale také přístup a vztah k zákazníkovi.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
27. 2. 2021|

Brexit změní ceny roamingu i doklady nutné pro cestování. Nová pravidla postihnou i Čechy

S odchodem Spojeného království z Evropské unie lze očekávat několik změn, jako je zdražení roamingu, vyšší ceny zásilek nebo konec cestování na občanský průkaz do i z ostrovního státu. Kvůli obchodním a úředním bariérám rovněž firmám vzniknou náklady navíc, a ty mohou dopadnout i na koncové zákazníky. K pracovním a studijním pobytům delším než půl roku bude potřeba vízum. Nové změny, které brexit přinesl, zasáhnou kromě obyvatel Velké Británie i občany Evropské unie, včetně Čechů.
2. 1. 2021|