TÉMA

Kancléřka

Na Hradě žádné mocenské spory nebyly, tvrdí končící kancléřka Vohralíková

Čas ve vedení Hradu byl vrcholem jejích dosavadních zkušeností, teď ale jeho trvání vypršelo, řekla v Interview ČT24 končící šéfka prezidentské kanceláře Jana Vohralíková. Ve funkci strávila 343 dní, svůj konec oznámila v lednu. Trvá na tom, co oznámila médiím už tehdy – že odchází po vzájemné dohodě s prezidentem.
15. 2. 2024|

Vohralíková končí na Hradě, od pátku ji nahradí Vašina

Poslední den je ve funkci vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jana Vohralíková. Odchod zdůvodnila osobními důvody. Od pátku ji nahradí manažer a výkonný ředitel středoevropské pobočky Aspen Institutu Milan Vašina, který je také bývalým generálním ředitelem české a slovenské pobočky operátora T-Mobile.
15. 2. 2024|

Pokud se až nyní řeší trestní oznámení, tak bude na Hradě asi hodně práce, říká nastupující kancléřka

Můj způsob práce je asi trošku jiný a neumím si představit, že by se mi to stalo, komentovala nastupující hradní kancléřka Jana Vohralíková v Interview ČT24 zprávu, že prezidentská kancelář v úterý podala trestní oznámení kvůli podezření z majetkové a hospodářské trestné činnosti ve Správě Pražského hradu (SPH). Dodala, že pokud se řeší na poslední chvíli trestní oznámení, bude na Hradě asi hodně práce. Zároveň ocenila Kancelář Pražského hradu a její součinnost při předávání agendy.
7. 3. 2023|

Pavel vybírá hradní tým a ladí program. Chce co nejdříve jmenovat Koudelku generálem

Na složení svého týmu, programu či na přípravě výjezdů do regionů od pondělí začal pracovat nově zvolený prezident Petr Pavel. Hned na začátku týdne měl schůzku s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a také telefonicky hovořil s tchajwanskou prezidentkou. Sešel se i s ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou, kterého plánuje co nejdříve jmenovat generálem, což nynější prezident Miloš Zeman opakovaně odmítal. V nejbližší době absolvuje Pavel i jednání s ústavními činiteli a předsedy politických stran.
30. 1. 2023Aktualizováno30. 1. 2023, 23:29|

Merkelová označila ruskou invazi za neomluvitelnou, výčitky ale prý nemá

Ruská invaze na Ukrajinu je neomluvitelná a brutální. V prvním velkém veřejném rozhovoru po odchodu z funkce to prohlásila bývalá německá kancléřka Angela Merkelová, která Německo vedla 16 let do loňského prosince. Řekla, že z mezinárodního vývoje je jí velice smutno, ale ví, že se snažila nejčernějším scénářům zabránit.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 22:27|

Někdejší „anti-strana“ Zelených sahá po kancléřském postu, podle průzkumu by v Německu vyhrála volby

Německá strana Zelených zažívá ve volebním roce vzestup popularity, a to i díky čerstvě zvolené kandidátce na kancléřský úřad. Annalena Baerbocková má reálnou šanci stát se historicky první kancléřkou za Zelené. Podle aktuálního průzkumu by ji v čele vlády chtěla zhruba třetina Němců.
26. 4. 2021|

„Nikdy jsme nevyhlíželi nový rok s takovou nadějí,“ řekla Merkelová v novoročním poselství

Pandemie nemoci covid-19 se stala politickým, sociálním i ekonomickým úkolem století. Ve svém poselství k nadcházejícímu roku 2021, které v předstihu zveřejnila média, to říká německá kancléřka Angela Merkelová. Varuje sice, že zima bude těžká, zároveň ale ujišťuje, že Německo se může spolehnout nejen na vakcínu, ale i na sebe samotné. S novoročním projevem před Němce předstupuje Merkelová zřejmě naposledy. V září zemi čekají volby, ve kterých se po 16 letech v čele vlády již o úřad kancléřky nebude ucházet.
31. 12. 2020|

Slovensko bude vyžadovat negativní test, Francie začne o víkendu rozvolňovat

Ve Francii se v sobotu znovu otevřou obchody. Začne tak první ze tří etap rozvloňování v souvislosti s pandemií koronaviru. Tamní vláda chce uvolňovat pomalu a postupně, aby se vyhnula třetí vlně nemoci. Slovensko naopak zpřísní režim na hranicích. Cestující do země budou muset mít negativní výsledek testu na koronavirus. Německo si kvůli pandemii bude muset vzít dvojnásobně větší půjčku, než původně počítalo. Ekonomickou situaci řeší také Indie, která je kvůli pandemii poprvé v historii v recesi.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 20:23|