TÉMA

Sinopharm

Čínská vakcína je znepokojivým způsobem neúčinná u seniorů, říká studie. Maďarsko nabízí preventivní třetí dávku

Nová studie naznačuje, že čínská vakcína společnosti Sinopharm poskytuje u starších osob jen slabou ochranu před covidem-19. Pro desítky zemí, které očkovaly zranitelné skupiny právě touto látkou, to může představovat značné problémy.
26. 7. 2021|

Pandemie ve světě: Středoevropské země zvažují cestovní dohody, Řecko uvolní pohyb mezi regiony

Pět středoevropských zemí včetně Česka zvažuje uzavření dohod, jimiž umožní přeshraniční cestování očkovaným proti koronaviru. Mohly by přitom vejít v platnost ještě před začátkem letní sezony, kdy by v EU měly být zavedeny takzvané covidové pasy. Řecko oproti tomu uvolní cestování mezi regiony, na tamní ostrovy ale bude nutný test či očkování. Tunisko mezitím oznámilo, že navzdory plným nemocnicím zruší některá omezení.
13. 5. 2021|

Pandemie ve světě: Německo ruší pro očkované a uzdravené karanténu. Cestování bude dražší

Očkovaní a uzdravení lidé získávají v Německu více svobody, nebudou potřebovat testy a týkat se jich nebude ani omezení nočního vycházení či karanténa. Povinnost nosit respirátory a roušky je ale zachována. Náklady na dovolené v zahraničí budou letos výrazně vyšší, předpovídá Booking.com. Nizozemští vědci naučili včely rozpoznávat covid. Světová zdravotnická organizace k nouzovému užití schválila čínskou vakcínu firmy Sinopharm.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 19:50|

Evropa začala schvalovat čínskou vakcínu CoronaVac. Je založená na osvědčeném principu

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) začala s hodnocením vakcíny CoronaVac, kterou proti covidu-19 vyvinula čínská společnost Sinovac Life Sciences. O registraci vakcíny s technickým názvem Inactivated (Vero Cells) v Evropské unii požádala společnost Life'On, uvedla EMA v tiskové zprávě.
4. 5. 2021|

Čínská vakcína proti covidu je výrazně méně účinná než mRNA očkování, ukazují data z Jižní Ameriky

Aktuální data z Brazílie potvrzují, že čínská vakcína CoronaVac se účinností nedá příliš srovnávat s mRNA očkovacími látkami, jako je Pfizer nebo Moderna. Čínské úřady o tom vědí a chtěly by účinnost zvýšit.
14. 4. 2021|

Výroba vakcín v Rusku a Číně je pro nás velká neznámá, říká šéfka ústavu pro kontrolu léčiv Storová

Prezident Miloš Zeman napsal čínskému prezidentovi o vakcínu proti covidu-19 od tamní společnosti Sinopharm. Podle mluvčího Hradu o to hlavu státu požádal premiér Andrej Babiš (ANO) a Čína žádosti okamžitě vyhoví. Prezident už dřív požádal také Rusko o vakcínu Sputnik V. Ani jedna zatím nemá certifikaci v Evropské unii. Mohou ji dostat? V Událostech, komentářích o tom mluvila ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová.
4. 3. 2021|

Registrace k očkování by se od dubna mohla otevřít starším 65 let, uvedl Blatný

Lidé nad 65 let by se mohli na očkování proti koronaviru registrovat od dubna. Není také důvod shánět neregistrované vakcíny, neboť pojišťovny by jejich aplikaci nemohly proplácet, řekl ve středu poslancům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Během března a dubna mají do Česka dorazit více než tři miliony dávek registrovaných vakcín.
3. 3. 2021Aktualizováno3. 3. 2021, 21:51|

ANALÝZA: Vakcíny s čínskými rysy. Masivní kampaň útočí i na západní očkovací látky

Čína vyhlásila, že do oslav čínského nového roku, připadajících letos na 12. února, naočkuje 50 milionů lidí. Podle Státní zdravotní komise dosud (údaj z 20. ledna) vakcínu dostalo 15 milionů obyvatel Číny. Výsledky posledních klinických testů čínské vakcíny Sinovac však ukazují, že látka není tak spolehlivá, jak se původně předpokládalo. Zprávy brazilského partnera čínského výrobce informují, že účinnost vakcíny je pouze něco přes 50 procent. Vláda ČLR v reakci na tuto informaci začala masivní propagační kampaň, která útočí i na západní výrobce a jejich produkty. Autorem textu je projekt Sinopsis.
13. 2. 2021|

Maďarsko počítá i s vakcínou od Rusů a Číňanů. Pokrok v očkování rozhodne o uvolnění restrikcí

Ruská vakcína Sputnik V je podle třetí fáze klinických testů účinná z 92 procent. Studii, které se zúčastnilo 20 tisíc lidí, publikoval vědecký časopis Lancet. Výrobce už podal v Evropské unii žádost o registraci. Tu teď posuzuje Evropská léková agentura. Bez jejího svolení většina států nechce vakcínu podávat. Výjimkou je Maďarsko, které už podepsalo smlouvu na dodávku dvou milionů dávek.
2. 2. 2021|

Na Slovensku nákaza covidem rekordně roste, vláda zpřísní opatření

Slovenská vláda se rozhodla od Nového roku zpřísnit opatření proti šíření nákazy koronavirem, a to i o zákaz návštěv v domácnostech. Zavírají se také lyžařská střediska. Oznámil to ve čtvrtek premiér Igor Matovič na Facebooku poté, co země zaznamenala ve středu 6315 nových případů nákazy koronavirem. Je to nejvyšší denní přírůstek infikovaných od začátku pandemie.
31. 12. 2020Aktualizováno31. 12. 2020, 19:58|