TÉMA

Podezření

Starý zbraňový zákon by mohl dostat „předběžnou“ novelu. Rakušan chce povinné hlášení podezřelých obchodů

Zbraňový zákon by mohl dostat v reakci na prosincový útok na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy novelu, i když ho má za dva roky nahradit zcela nový zákon. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) by chtěl zavést povinné psychologické testy pro žadatele o zbrojní průkaz, prodejcům zbraní a střeliva by zase rád stanovil povinnost hlásit podezřelé obchody. Na debatě ministra s poslanci a odborníky však zazněly i výhrady vůči takovým změnám. Rakušan zároveň ujistil, že nový zákon, který je nyní ve sněmovně, se na poslední chvíli měnit nechystá.
10. 1. 2024|

Slovenská prezidentka postavila mimo službu obviněného ředitele tajné služby SIS, premiér navrhne odvolání

Prezidentka Zuzana Čaputová dočasně postavila mimo službu ředitele slovenské civilní tajné služby SIS Michala Aláče, který je po policejní akci z minulého týdne mezi obviněnými pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů, informoval o tom mluvčí hlavy státu Martin Strižinec. Slovenský premiér Ľudovít Ódor následně oznámil, že navrhne vládě, aby projednala Aláčovo odvolání. SIS tak bude řídit náměstek. Aláč po výslechu na policii vinu v kauze popřel a tvrdil, že blíže se bude moci vyjádřit až poté, co bude zbaven mlčenlivosti.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 15:20|

Policie kvůli vlajce se symbolem Z na akci KSČM podezřívá jednoho člověka ze schvalování genocidia

Vlajku se symbolem Z vyvěšenou na akci nymburských komunistů policie prošetřuje jako schvalování genocidia a má jednoho podezřelého. České televizi to řekl okresní státní zástupce Štěpán Brunclík. Ruská vlajka s velkým písmenem Z v podobě svatojiřské stuhy visela na jednom ze stánků v neděli 25. června. V případě prokázání spáchání trestného činu hrozí pachateli až tři roky vězení.
13. 7. 2023|

V Polsku byl pro podezření ze špionáže zadržen ruský prvoligový hokejista, oznámil ministr spravedlnosti

Polské úřady pro podezření ze špionáže zadržely ruského profesionálního hokejistu, hrajícího v polském prvoligovém klubu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na polskou prokuraturu. Za úkol měl podle ní mimo jiné průzkum kritické infrastruktury v zemi. Moskva Varšavu vyzvala, aby zatčení vysvětlila, napsala agentura RIA Novosti s odvoláním na mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariju Zacharovovou.
30. 6. 2023|

Podpora na bydlení pro uprchlíky se od července změní, stát začíná evidovat byty

Podpora na bydlení pro uprchlíky se od 1. července změní, sdělil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dostávat budou nově příspěvek na náklady v humanitární dávce a započitatelné částky stanoví vláda v nařízení. Podpora by měla putovat do bytů, které lidem s dočasnou ochranou nabídnou majitelé. Stát toto bydlení začíná od úterý evidovat, vlastníci ho mohou zapsat do registru. Dosavadní solidární příspěvek pro ty, kteří u sebe doma či ve svém volném bytě ubytovávají příchozí, se přestane na konci června vyplácet.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 20:03|

Účastníka sobotní demonstrace podezírá policie ze schvalování genocidia. Rektor VŠE si kvůli protestu promluví se Ševčíkem

Ze schvalování genocidia podezírají policisté účastníka sobotní demonstrace, který na ni přišel s nášivkami se symbolem žoldnéřské Wagnerovy skupiny a s písmenem Z. Dalších osmnáct lidí, kteří se pokusili proniknout do Národního muzea, podezírá policie z přestupku. Ministr vnitra odmítl přirovnání zásahu policistů proti demonstrantům před muzeem k Palachově týdnu, o čemž hovořil jeden z účastníků demonstrace – děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. Jeho vystupováním na demonstraci se chce v novém týdnu zabývat vedení vysoké školy.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 16:59|

Ředitel Ústavu pro soudobé dějiny Vaněk po podezření z obtěžování rezignoval

Ředitel Ústavu pro soudobé dějiny (ÚSD) Akademie věd ČR Miroslav Vaněk po výzvě k odstoupení kvůli podezření z obtěžování studentek rezignoval. Informaci serveru Deník N potvrdila předsedkyně Rady ÚSD Adéla Gjuričová. K odstoupení Vaňka vyzvaly v pondělí orgány ústavu kvůli podezření z obtěžování studentek Fakulty humanitních studií (FHS) Univerzity Karlovy (UK) v Praze, kde Vaněk působí jako vyučující. Ze stejného důvodu už dříve rezignoval zástupce ředitele ústavu a pedagog FHS Pavel Mücke. Vaněk a Mücke dříve řekli, že se cítí nevinní.
16. 2. 2023|

Senát plzeňské zdravotnické fakulty potvrdil na další období nominaci děkana, který dřív rezignoval

Akademický senát Fakulty zdravotnických studií (FZS) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) v pondělí potvrdil nominaci Lukáše Šticha na další období ve funkci děkana. Štich přitom 1. února po výzvě rektora Západočeské univerzity (ZČU) rezignoval kvůli podezřením souvisejícím s udělováním stipendií na fakultě, případem se zabývá i policie. Senát v prosinci zvolil Šticha kandidátem na děkana na další období od 28. března 2023 do 27. března 2027. Své usnesení nyní nezrušil, rektor má ale pravomoc ho děkanem nejmenovat, řekla mluvčí ZČU Šárka Stará.
6. 2. 2023|

Mezi podezřelými z přípravy puče v Německu je známý šéfkuchař Heppner, píše The Guardian

Mezi podezřelými z přípravy převratu, který v Německu podle policie chystali příznivci krajní pravice, je i známý šéfkuchař Frank Heppner, píše britský deník The Guardian. Dalším podezřelým je bývalý policista, který kdysi chránil židovskou komunitu před teroristickými útoky. Vyšetřování pokračuje, takže zadržených nejspíš bude přibývat.
10. 12. 2022|

Policie zajistila dům manželky zakladatele Xixoio. Šéf představenstva firmy převádí byt

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zajistili rodinný dům, který vlastní manželka zakladatele a majitele firmy Xixoio Richarda Watzkeho. Nemovitost obstavili jako výnos z údajné trestné činnosti. ČT to zjistila v katastru nemovitostí. Ve stejný den, kdy policie razii spustila, začaly transakce okolo majetku zadrženého předsedy představenstva firmy Henryho Ertnera. Banka mu uvolnila zástavu na jeho pražský byt, který Ertner plánuje převést na svoji firmu. Watzkeho a Ertnera policie podezírá z podvodu a praní špinavých peněz, ani jednoho z nich ale neobvinila.
2. 12. 2022|

Kraj odvolal ředitele Domova pod lípou. Objevilo se tam podezření na týrání dětí

Středočeský kraj ve čtvrtek odvolal ředitele Aleše Koblihu z vedení zařízení Domov pod lípou, v němž údajně docházelo k týrání mentálně postižených dětí a mladistvých. České televizi to potvrdil tiskový mluvčí kraje David Šíma. K odvolání Koblihy kraj přistoupil poté, co zařízení navštívili zaměstnanci kanceláře ombudsmana, který poté podal trestní oznámení. O případu informoval týdeník Respekt, zabývali se jím i Reportéři ČT.
1. 12. 2022|

Ukrajinka ve filmu hledá spravedlnost po útoku na svého syna

Do kin vstoupilo koprodukční drama o životě národnostních a etnických menšin v Česku s názvem Oběť. Snímek měl premiéru na festivalu v Benátkách, pak se objevil i ve výběru přehlídky v Torontu. Natočil ho Michal Blaško, mimo jiné jeden z režisérů Případů prvního oddělení, který pro ČT vytvořil i minisérii Podezření.
12. 11. 2022|

Policie zadržela místostarostu ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky

Policie ve čtvrtek zadržela prvního místostarostu ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Vladimíra Řezáče z hnutí Ostravak. Podle starosty obvodu Patrika Hajduse (Nezávislí) policisté prohledali Řezáčovu kancelář a odnesli řadu dokumentů. Do kompetencí Řezáče na radnici spadal bytový a majetkový odbor.
13. 5. 2022Aktualizováno13. 5. 2022, 20:03|

Mynář není člověk na svém místě, míní Vystrčil. Podle Valachové měl kancléř informovat ústavní činitele

Kritika z politické sféry míří směrem ke kancléři hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana Vratislavu Mynářovi. Ten byl podle informací Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) o stavu hlavy státu informován ve středu 13. října, přesto o den později zprostředkoval v nemocničním pokoji setkání Zemana s předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a končící místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřiny Valachové kancléř výrazně pochybil. Shodli se na tom v úterních Událostech, komentářích. Dalšími hosty debaty byli Tomio Okamura (SPD) a Patrik Nacher (za ANO).
20. 10. 2021|

Advokátka využila stíhání lobbisty Horáčka. Vyváděla peníze z jeho firem, míní policie

Policie obvinila bývalou advokátku stíhaného lobbisty Tomáše Horáčka. Podle detektivů nakládala bez jeho vědomí s firmou, kterou ovládal. Horáček je ústřední postavou kauzy nemocničních zakázek a usiluje o status spolupracujícího obviněného.
6. 7. 2021|

Podezření na nežádoucí účinky hlásilo po očkování proti covidu 322 lidí. Zdravotníci podali přes 310 tisíc dávek

Z 310 tisíc podaných vakcín zaznamenali lékaři 322 podezření na nežádoucí účinky, oznámil Státní ústav pro kontrolu léčiv. Za poslední týden vzrostl počet hlášených podezření o 124. Především lidé trpěli horečkami, únavou nebo bolestí v místě vpichu, v pěti desítkách případů šlo o nevolnost či zvracení.
4. 2. 2021Aktualizováno4. 2. 2021, 20:14|

Pro podezření z výtržnictví prověřuje policie potyčku ve sněmovně. Volný chce podat žalobu

Pražská policie prověřuje čtvrteční incident ve sněmovně, při kterém nezařazený poslanec Lubomír Volný fyzicky napadl poslance, pro podezření z výtržnictví. Podávání dalších informací k případu si podle policejního mluvčího Jana Daňka vyhradilo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Volný v pátek oznámil, že chce podat žalobu na ty, kteří jej podle jeho mínění napadli.
22. 1. 2021Aktualizováno22. 1. 2021, 20:01|

Šéf ukrajinského ústavního soudu odmítá odejít. Prezident ho odvolal kvůli podezření z korupce

Ukrajinský ústavní soud odmítl jako neústavní a zločinný úterní výnos prezidenta Volodymyra Zelenského o dvouměsíčním odvolání jeho předsedy Oleksandra Tupyckého. Ten ve středu přišel do práce. Prezidenta o odvolání Tupyckého požádal vrchní prokurátor, protože ho považuje za podezřelého, podle médií z korupce, ovlivňování soudců a tajného vlastnictví majetku na Ruskem okupovaném Krymu.
30. 12. 2020|