TÉMA

Kigali

Kodaň plánuje posílat uprchlíky do Rwandy. Následovala by Británii, která takové přemisťování už dojednala

Kodaň vyjednává s vládou Rwandy o přebírání uprchlíků. Přestože je Dánsko členem EU, v oblasti vnitřních záležitostí má výjimku, a severské království tak následuje Velkou Británii, která se na přemisťování migrantů s africkou zemí už domluvila zkušebně na pět let. Jen letos přeplulo přes vody Lamanšského průlivu z Francie do Anglie na šest a půl tisíce běženců.
22. 4. 2022|

Manažer Hotelu Rwanda dostal 25 let vězení za terorismus. Podle odpůrců jde o politický proces

Na 25 let poslal v pondělí rwandský soud do vězení Paula Rusesabaginu, kterého shledal vinným z terorismu. Sedmašedesátiletý bývalý manažer, jehož příběh se stal předlohou filmu Hotel Rwanda, obvinění z teroru popírá a prohlásil, že k soudu byl unesen z Dubaje. Podle Rusesabaginovy dcery a právníka jednal soud na přání rwandského prezidenta Paula Kagameho, kterého byl Rusesabagina výrazným kritikem.
20. 9. 2021Aktualizováno20. 9. 2021, 17:31|

Macron požádal Rwanďany o odpuštění za genocidu. Francie ale spolupachatelem nebyla, řekl

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek řekl, že pouze Rwanďané mohou Francii odpustit za její roli v tamní genocidě z roku 1994. Evropská země podle něho totiž neposlouchala varování o hrozícím masakru, ačkoli nebyla jeho spolupachatelem. Pouze ti, kteří tu noc zažili, nám možná mohou odpustit, dát nám dar odpuštění, řekl Macron při návštěvě památníku obětem vraždění v kigalské čtvrti Gisozi. Rwandský prezident Paul Kagame jeho slova uvítal.
27. 5. 2021Aktualizováno27. 5. 2021, 15:57|

Turistický průmysl padl kvůli pandemii na dno. Lidé více cestují v obytných karavanech i virtuálně

Odvětvím, na kterém se rok 2020 podepsal snad nejhůře, je turistický průmysl. Za koronavirové krize osiřely i ty nejvyhledávanější cestovatelské atrakce na celém světě. A miliony lidí, které turismus živí, přišly o práci. Někteří ale i v této situaci našli nový recept na úspěch.
31. 12. 2020|