TÉMA

Mária Kolíková

Požádal jsem o kontrolu novinářů, reagoval slovenský poslanec na podezření, že je placen Rusy

Šéf poradců slovenského premiéra Roberta Fica a poslanec Erik Kaliňák (oba Smer–SD) podle svých slov pověřil náměstka Slovenské informační služby (SIS) Pavla Gašpara, aby prověřil osobní účty novinářů. Synovec ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer–SD) tak učinil v reakci na podezření, že je placen Rusy. Podle serveru Sme to vyplývá ze zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) o odhalení informační sítě okolo portálu Voice of Europe. Kauza zasáhla i německého poslance Petra Bystroně, zjištění reflektuje i Evropský parlament.
4. 4. 2024|

Slovenský ústavní soud potvrdil pozastavení novely trestního zákona

Slovenský ústavní soud ve čtvrtek potvrdil, že ve středu pozastavil platnost novely trestního zákoníku i několika dalších změn v trestním právu, nikoliv ovšem rozhodnutí sněmovny o zrušení Úřadu speciální prokuratury (ÚSP), informovala mluvčí soudu Martina Ferencová. O verdiktu už ve středu psala některá slovenská média. Vládní návrh změn zákonů ohledně trestního práva dříve kritizovaly instituce Evropské unie a například i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Ta podobně jako poslanci opozičních stran nechala novelu přezkoumat ústavnímu soudu.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 15:56|

Na Slovensku lidé opět protestovali proti rušení speciální prokuratury

Protesty na Slovensku pokračují i v novém roce. Lidé znovu demonstrovali proti zrušení speciální prokuratury. Shromáždění od loňského prosince organizují tři opoziční strany kvůli návrhu kabinetu premiéra Roberta Fica zrušit elitní útvar prokuratury či snížit tresty za korupci a ekonomickou kriminalitu. Tentokráte opozice a občanští aktivisté svolali protesty do více než desítky měst po celé zemi.
11. 1. 2024|

Čaputová jmenovala tři nové ministry, diplomacii povede dosavadní velvyslanec v Česku Káčer

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po odchodu liberální strany Sloboda a Solidarita (SaS) z vládní koalice jmenovala tři nové ministry, a to zahraničí, hospodářství a spravedlnosti. Šéfem diplomacie se stal dosavadní velvyslanec v České republice Rastislav Káčer, který je stejně jako jeho předchůdce Ivan Korčok znám svými prozápadními názory. Koalice zatím nevybrala nového ministra školství, úřad proto dočasně povede premiér Eduard Heger, jehož vláda po odchodu SaS do opozice přišla o většinu ve sněmovně.
13. 9. 2022|

Okolnosti úmrtí exprezidenta slovenské policie prověří ministerská komise

Okolnosti úmrtí slovenského policejního exprezidenta Milana Lučanského prošetří vedle policie i komise slovenského ministerstva spravedlnosti. Její členkou bude mimo jiné někdejší česká veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, oznámila šéfka resortu Mária Kolíková. Zopakovala, že vazebně stíhaný policejní exšéf podle ní zemřel po pokusu o sebevraždu. Opozice žádá, aby se do vyšetřování zapojily instituce Evropské unie. Lučanského poslal soud do vazby kvůli obvinění z korupce.
4. 1. 2021|

Slovenský policejní exprezident Lučanský zemřel. Na život si sáhl v úterý ve vazební věznici

Slovenský policejní exprezident Milan Lučanský zemřel, oznámila ve středu odpoledne bývalá slovenská ministryně vnitra Denisa Saková. Lučanský se pokusil ukončit svůj život v úterý ve vazbě v Prešově na východě Slovenska, jeho zdravotní stav byl od té doby kritický. Kvůli případu odstupuje generální ředitel vězeňské a justiční stráže Milan Ivan, opozice vyzývá k rezignaci i ministryni spravedlnosti Márii Kolíkovou.
29. 12. 2020Aktualizováno30. 12. 2020, 21:10|