TÉMA

Záchytka

Městská nemocnice Ostrava otevřela novou záchytnou stanici, má větší kapacitu než ta původní

Městská nemocnice Ostrava (MNO) má ve svém areálu novou protialkoholní záchytnou stanici s vyšší kapacitou, než jakou disponovala původní stanice. Vznikla v nevyužívaném objektu, který v minulosti sloužil jako ubytovna sester či skladiště. Stávající stanice už byla nevyhovující a neodpovídala legislativním požadavkům, řekl ředitel nemocnice Petr Uhlig. Přestavba objektu stála 29,2 milionu korun. Provoz záchytky s deseti lůžky zahájí MNO ve středu.
4. 9. 2023|

Královéhradecký kraj hledá cestu k zajištění provozu záchytky

Protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové je spádová pro celý kraj, její budoucnost je ale nejistá. Ředitel a současně lékař ze záchytky odchází. Nástupce se hejtmanství nedaří najít. Nyní se pokouší získat pro službu nového externího provozovatele.
3. 11. 2022|

Před sedmdesáti lety vznikla první česká záchytná stanice. Přístupem byla unikátní, hned po vystřízlivění nabízela léčbu

Nestačí poskytnout jen první pomoc, ale je potřeba podat pomocnou ruku – základní myšlenka, kterou se řídil psychiatr Jaroslav Skála, když před sedmi desíkami let zakládal první záchytnou stanici u Apolináře v Praze. Stalo se tak 15. května 1951. Jeho cílem bylo lidi pod silným vlivem alkoholu nejen v danou chvíli kvůli bezpečnosti izolovat, ale hlavně je dlouhodobě léčit. A právě tímto přístupem se stala „záchytka“ v jeho pojetí světovým unikátem. A přestože se mnohé během let změnilo, obdobným způsobem pracují některé záchytné stanice dodnes.
15. 5. 2021|

Putin po deseti letech obnovuje záchytné stanice. V Rusku každý rok umrznou tisíce opilých lidí

Ruský prezident Vladimir Putin dovolil regionům od Nového roku otevírat placené záchytné stanice, uvedl list Vedomosti s tím, že příslušný zákon s čerstvým podpisem šéfa státu byl zveřejněn na úředním webu. Systém záchytek, který fungoval od sovětských dob, a to většinou v gesci ministerstva vnitra, se rozpadl na počátku tohoto desetiletí.
30. 12. 2020|