TÉMA

Ludžajn Hazlúlová

Cenu Václava Havla získala bojovnice za ženská práva v Saúdské Arábii Hazlúlová

Cenu Václava Havla za rok 2020 získala Ludžajn Hazlúlová (Loujain Alhathloulová), jedna z vůdkyň hnutí za ženská práva v Saúdské Arábii. Stojí v čele odporu proti zákazu řízení žen a saúdskoarabskému systému mužského opatrovnictví. Ocenění od roku 2013 uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.
19. 4. 2021|

Saúdská Arábie propustila z vězení bojovnici za práva žen

Prominentní bojovnice za práva žen Ludžajn Hazlúlová byla po téměř třech letech za mřížemi propuštěna v Saúdské Arábii z vězení. S odvoláním na sdělení její rodiny o tom napsala agentura Reuters. Hazlúlová bojovala za právo Saúdských Arabek řídit automobil a za ukončení systému mužského opatrovnictví, který dává mužům právo rozhodovat o záležitostech žen. Podle organizací na ochranu práv a její rodiny byla ve vazbě vystavena mučení. To však Rijád odmítá.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 21:41|

Chtěla, aby ženy mohly řídit auta. Saúdskoarabská aktivistka byla odsouzena na skoro šest let vězení

Soud v Saúdské Arábii odsoudil prominentní bojovnici za práva žen Ludžajn Hazlúlovou k pěti letům a osmi měsícům vězení. Za mřížemi je už dva roky; v listopadu byl její případ předán soudu, který se zabývá teroristickými činy. Doba, kterou už strávila ve vězení, se z trestu odečte. Její propuštění požadují mezinárodní organizace i francouzský prezident.
29. 12. 2020|