TÉMA

Ljubov Sobolová

Rusko zařadilo Navalného i jeho spolupracovníky na seznam teroristů

Ruský úřad Rosfinmonitoring, který má na starosti boj proti praní špinavých peněz a proti financování terorismu, zařadil uvězněného opozičního aktivistu Alexeje Navalného a několik jeho spolupracovníků na seznam „teroristů a extremistů“. Ruská federální vězeňská služba mezitím požádala soud, aby roční podmíněný trest pro Navalného bratra Olega změnil na nepodmíněný.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 15:54|

Rusko vydalo zatykač na spolupracovnici Navalného Sobolovou

Ruské úřady vydaly zatykač na Ljubov Sobolovou, blízkou spolupracovnici vězněného opozičního politika Alexeje Navalného. Sobolová v srpnu opustila Rusko poté, co jí soud omezil svobodu. Kreml také ve čtvrtek prohlásil, že udělení Sacharovovy ceny Navalnému devalvuje význam ocenění.
21. 10. 2021|

Sobolová podle některých médií přes zákaz odjela z Ruska

Ljubov Sobolová, která je blízkou spolupracovnicí vězněného opozičního politika Alexeje Navalného, odcestovala podle nejmenovaných zdrojů ruské televize REN a agentury Interfax z Ruska. Informaci potvrdil i editor stanice Echo Moskvy. Aktivistka prý odlétla do Istanbulu, a to navzdory soudnímu zákazu opustit Moskvu a přilehlou Moskevskou oblast.
8. 8. 2021|

Navalného bratr Oleg dostal u soudu roční podmínku

Moskevský soud uložil bratrovi uvězněného opozičníka Alexeje Navalného Olegovi podmíněný trest – rok odnětí svobody s roční podmínkou – za porušení hygienických norem, jelikož se v lednu zúčastnil zakázané demonstrace za Navalného osvobození. „Pokládáme tento verdikt za nespravedlivý a odvoláme se,“ řekl agentuře TASS obhájce Nikas Paraskevov.
6. 8. 2021|

Moskevský soud udělil trest rok a půl omezení svobody Navalného spolupracovnici Sobolové

Soud v Moskvě vyměřil trest 18 měsíců omezení svobody za porušení hygienických norem Ljubov Sobolové, která je blízkou spolupracovnicí vězněného opozičního politika Alexeje Navalného. Provinění se podle soudu dopustila v rámci účasti na lednové nepovolené demonstraci za Navalného osvobození.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 12:00|

V Rusku se demonstruje za Navalného, policie už zadržela více než čtyři sta padesát lidí

Ruští policisté zadrželi již více než čtyři sta padesát demonstrantů během protestů na podporu uvězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného. Uvedl to web OVD-Info, který se specializuje na policejní zákroky. Nejvíc zadržených je zatím v Ufě, Petrohradu a Kemerovu. Protesty se konají v den, který si prezident Vladimir Putin vybral pro svůj každoroční projev před zákonodárci.
21. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 19:51|

Navalného převezli do vězeňské nemocnice, jeho spolupracovníci čekají špatné zprávy

Vězněný lídr ruské opozice a kritik Kremlu Alexej Navalnyj byl převezen do vězeňské nemocnice. V pondělí o tom na svém webu informovala federální vězeňská služba (FSIN). Tvrdí, že zdravotní stav Navalného je uspokojivý, nezávislí doktoři nicméně už v sobotu upozornili, že vězněnému opozičníkovi hrozí vážné zdravotní komplikace. Podobně se vyjádřila i jeho osobní lékařka Anastasija Vasiljevová. Navalnyj už třetím týdnem rovněž drží hladovku, jelikož mu je vězeňskou správou údajně odpírána adekvátní zdravotní péče.
19. 4. 2021|

Navalného spojenkyni Sobolové ruský soud uložil roční podmíněný trest

Moskevský soud odsoudil spolupracovnici uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného, právničku protikorupčního fondu Ljubov Sobolovou k podmíněnému trestu jednomu roku nápravných prací za násilné vniknutí do cizího bytu. Inkriminovaný byt podle Navalného týmu obýval pracovník tajné služby FSB z komanda, které se loni v srpnu pokusilo Navalného otrávit. Obhajoba podle agentury Interfax ohlásila, že se proti verdiktu odvolá.
15. 4. 2021|

Pětice Navalného spolupracovníků dostala domácí vězení

Moskevský soud poslal do domácího vězení pětici spolupracovníků a spojenců opozičního vůdce Alexeje Navalného, a to až do 23. března. Všichni byli zadrženi jako podezřelí z porušení sanitárních a epidemiologických norem na nepovolené protestní akci minulou sobotu v Moskvě. Další demonstrace za propuštění Navalného z vězení se mají konat v neděli.
29. 1. 2021|

Ruská policie zadržela bratra a blízké spolupracovníky Navalného, opozičník zůstává ve vazbě

Ruská policie zatkla několik blízkých spolupracovníků a příznivců opozičního politika Alexeje Navalného. Na 48 hodin zadržela například jeho bratra Olega, spolupracovnici Ljubov Sobolovou nebo lékařku Anastasiju Vasiljevovou. Vyšetřuje je v souvislosti s údajným porušením opatření proti šíření koronaviru během sobotních protestů v Moskvě. Sám Navalnyj zůstane podle rozhodnutí moskevského soudu až do 15. února ve vazbě.
28. 1. 2021Aktualizováno28. 1. 2021, 17:04|

Navalného spolupracovnici Sobolovou po dvou dnech propustili z vazby

Ruská policie propustila z vazby Ljubov Sobolovou. Spolupracovnice opozičního předáka Alexeje Navalného byla obviněna z nedovoleného vniknutí do bytu cizí osoby. Sobolová se v pondělí pokoušela dozvonit do bytu člena ruské tajné služby FSB, který nechtěně prozradil podrobnosti Navalného srpnové otravy. Ruský opozičník byl podle vědců otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Moskva dlouhodobě popírá obvinění, ​​že má otravu na svědomí.
28. 12. 2020|