TÉMA

Jiří Sequens

Při natáčení Atentátu málem přišel o oko. Fotku Kubiše nosil Rudolf Jelínek stále u sebe

Když se 18. června roku 1942 v kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje odehrávaly poslední okamžiky života parašutistů, kteří se podíleli na atentátu na Reinharda Heydricha, byl Rudolf Jelínek malý školák. Ještě netušil, že se jeho herecký život za 22 roků spojí s osobou Jana Kubiše. V roce 1964 ho režisér Jiří Sequens obsadil do filmu Atentát. Dodnes vzpomíná na natáčení, při kterém málem přišel o oko.
20. 6. 2022|

Česko si druhý den připomíná osmdesáté výročí útoku na Heydricha, na parašutisty vzpomínali i v jejich rodištích

Česko si i během soboty připomíná páteční osmdesáté výročí operace Anthropoid, při které výsadkáři Josef Gabčík a Jan Kubiš provedli úspěšný útok na nacistického zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Celodenní vzpomínkové akce stále probíhají na různých místech. Připomínají se také oběti takzvané heydrichiády. Reakce nacistického režimu byla brutální a zatýkání začalo hned druhý den po útoku.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 20:04|

Do kin se vrací Atentát. Režisér Sequens chtěl odbojovou akci proti Heydrichovi natočit co nejvěrněji

K nejpůsobivějším filmovým zpracováním atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha patří film Jiřího Sequense. Premiéru měl v roce 1964, nyní se do kin opět vrací v digitalizované podobě. Na plátna se dostane 26. května, den před osmdesátiletým výročím zásadního odbojového činu.
26. 5. 2022|

Zemřel herec a dabér Ladislav Mrkvička

Ve věku 81 let zemřel herec Ladislav Mrkvička. Držitel Českého lva i Thálie ztvárnil desítky rolí ve filmu i v divadle. Věnoval se také dabingu. Srdce diváků si získal skromným a nenápadným herectvím.
28. 12. 2020Aktualizováno28. 12. 2020, 20:41|