TÉMA

Sebevražedný útok

Při sebevražedném útoku na věřící v Pákistánu zahynulo nejméně 52 lidí. Zraněných jsou desítky

Sebevražedný pumový útok, směřovaný vůči davu věřících na jihozápadě Pákistánu, si vyžádal nejméně 52 obětí. Přes padesát lidí je zraněno. V pátek to napsala agentura Reuters s odkazem na místní zdravotníky. Předchozí bilance hovořila o pětadvaceti mrtvých.
29. 9. 2023Aktualizováno29. 9. 2023, 13:49|

Při explozi v Pákistánu zemřely desítky lidí

Asi 40 lidí v neděli zemřelo při explozi bomby na shromáždění stoupenců radikálního duchovního a vůdce islamistické strany v okrese Badžur na severozápadě Pákistánu u hranic s Afghánistánem. Informuje o tom agentura DPA s odvoláním na policii. Dalších skoro dvě stě osob utrpělo zranění. Podle policie důkazy nasvědčují tomu, že šlo o sebevražedný atentát. Podle agentury AP jde o jeden z nejhorších útoků za poslední roky.
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 20:46|

Taliban zabil strůjce atentátu z kábulského letiště, oznámil Bílý dům

Islamistické hnutí Taliban podle Bílého domu zabilo strůjce sebevražedného útoku na kábulském mezinárodním letišti během evakuace spojenců z Afghánistánu. Při chaotické operaci v srpnu 2021 zemřelo třináct amerických vojáků a zhruba 170 civilistů.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 07:47|

Při pátečním sebevražedném útoku v Kábulu zemřelo 53 lidí, tvrdí OSN

Při pátečním sebevražedném atentátu ve vzdělávacím centru v afghánské metropoli Kábulu zahynulo nejméně třiapadesát lidí. Vyplývá to z nové bilance, kterou v pondělí zveřejnila agentura AFP s odvoláním na zástupce asistenční mise OSN v Afghánistánu. Doposud úřady mluvily o 45 mrtvých. Zranění utrpělo sto deset osob.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 15:21|

Sebevražedný útok na vzdělávací centrum v Kábulu má nejméně 19 obětí

Výbuch ve vzdělávacím zařízení v Kábulu si vyžádal nejméně devatenáct mrtvých a sedmadvacet zraněných. Jednalo se o sebevražedný pumový útok, zatím se k němu nikdo nepřihlásil. Exploze se ozvala na západě metropole, kde žije menšina Hazarů. Ti se v minulosti stali terčem teroristů z takzvaného Islámského státu.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 09:10|

Teroristický útok v Afghánistánu povede k nové etapě a k výběru mezi dvěma zly, soudí Kobza a Dvořák

Sebevražedný útok, k němuž došlo ve čtvrtek u kábulského letiště, otvírá další etapu dění v Afghánistánu. Definoval totiž společného nepřítele USA a hnutí Taliban –⁠ a tím je Islámský stát, který se k útoku přihlásil, řekl v pořadu Události, komentáře místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jiří Kobza (SPD). Se zahájením další etapy souhlasil i bývalý velvyslanec ČR v Kuvajtu a Kataru Martin Dvořák (STAN). „Západní svět a NATO budou řešit otázku, které z těch zel je větší zlo,“ dodal.
28. 8. 2021|

Explozi v Nashvillu způsobil sebevražedný útočník, tvrdí policejní zdroje CNN

Páteční exploze ve městě Nashville ve státu Tennessee byla zřejmě sebevražedným útokem. Stanici CNN to sdělily dva nejmenované policejní zdroje seznámené s vyšetřováním. Policie již dříve uvedla, že na místě našla lidské ostatky a že nehledá dalšího podezřelého. Motiv útoku je zatím nejasný.
27. 12. 2020|