TÉMA

Trestní odpovědnost

Stíhání muže, který v benešovské nemocnici vytáhl zbraň, státní zástupkyně zastavila. Byl nepříčetný

Státní zástupkyně zastavila trestní stíhání třiašedesátiletého muže, který loni v listopadu ohrožoval nožem a střelnou zbraní zdravotníky v benešovské nemocnici. Podle znaleckého posudku nebyl v době spáchání skutku pro nepříčetnost trestně odpovědný, uvedla ve středu na webu policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Při incidentu nebyl nikdo zraněn, policisté u muže po zadržení našli dvě plynové zbraně a dva nože. Obvinili ho z nebezpečného vyhrožování a výtržnictví, za což mu hrozily až tři roky vězení.
30. 3. 2022|

Nezávislý ruský list Novaja gazeta přerušuje práci

Ruský list Novaja gazeta, jehož šéfredaktor Dmitrij Muratov byl oceněn Nobelovou cenou, oznámil, že po další úřední výstraze přerušuje svou práci, a to až do ukončení „speciální operace“ na Ukrajině. Tímto souslovím Kreml oficiálně označuje válku, kterou rozpoutal proti Ukrajině 24. února. Redakce o tom informovala na svém webu.
28. 3. 2022Aktualizováno28. 3. 2022, 19:34|

Slovensko může stíhat amnestované za únos Kováčova syna, rozhodl soud EU

Slovenská justice může vydat evropský zatykač na jednoho z obžalovaných v případě únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováče z roku 1995. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie. Ve svém verdiktu soud konstatoval, že nové stíhání osob, které před lety zastavila amnestie, je možné, protože soud nikdy nerozhodl o jejich trestní odpovědnosti. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová i premiér Eduard Heger rozhodnutí soudu uvítali a označili za krok k vyšetření zmíněné kauzy.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 13:36|

Čína snížila hranici trestní odpovědnosti, za závažné činy bude stíhat i dvanáctileté

Čína sníží věk trestní odpovědnosti za nejhorší zločiny ze 14 na 12 let. Novela zákona, kterou v sobotu schválil tamní parlament, reaguje na nárůst kriminality mladistvých v posledních letech. Začne platit 1. března, informovala agentura AP. Úprava se týká úmyslného zabití nebo zranění vedoucího k smrti, způsobení těžkého postižení použitím extrémně krutých prostředků.
27. 12. 2020|