TÉMA

Smutek

Nový britský král Karel III. přednesl první projev k národu. Slíbil doživotní službu vlasti

Nový britský král Karel III. přednesl v pátek v podvečer svůj první projev k národu. Vzpomínal v něm na svou matku, královnu Alžbětu II., a její dlouholetou službu veřejnosti. Královna Alžběta II. byla inspirací, její skon nás naplnil zármutkem, jako ona chci slíbit doživotní službu vlasti, uvedl. V sobotu bude Karel III. v londýnském Paláci svatého Jakuba oficiálně prohlášen králem.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 21:37|

Británie se rozloučila s princem Philipem, jeho rakev byla spuštěna do královské krypty na hradu Windsor

Británie držela minutu ticha k uctění památky prince Philipa, který zemřel minulý pátek ve svých 99 letech. Pohřebního obřadu se vzhledem k pandemii zúčastnilo jen 30 hostů, převážně členů rodiny. Obřad byl zakončen britskou státní hymnou, ještě předtím byla princova rakev spuštěna do královské krypty.
17. 4. 2021Aktualizováno17. 4. 2021, 17:46|

Land Roverem na věčnost. Spojené království dalo princi Philipovi poslední sbohem

Britská královská rodina a spolu s ní celá země se rozloučila s princem Philipem, vévodou z Edinburghu. Smuteční obřad se konal v kapli sv. Jiří na hradě Windsoru, rakev s pozůstatky prince Philipa byla uložena do královské krypty. Manžel královny Alžběty II. zemřel minulý pátek ve věku 99 let.
17. 4. 2021|

Amerika truchlí. V zemi zemřelo po nákaze koronavirem již přes půl milionu lidí

Ve Spojených státech zemřelo po nákaze koronavirem již více než půl milionu lidí. Vyplývá to z dat Univerzity Johnse Hopkinse, která monitoruje průběh pandemie. Jedná se o nejvyšší údaj ze všech světových zemí, podle listu The New York Times je to více, než kolik Američanů zemřelo v obou světových válkách a ve válce ve Vietnamu dohromady. První úmrtí spojované s covidem-19 USA zaznamenaly na začátku loňského února.
23. 2. 2021|

Jak pandemie změnila bohoslužby? Teď stihnete i oškrábat brambory, směje se kněz

Letošní rok přinesl řadu změn, nečekanou revoluci zažila také profese kněžích. I ti se museli přizpůsobit – lidé nemohli chodit do kostelů, a tak se rozmohly on-line přenosy. Jedním z progresivních farářů je Jan Lukeš z farnosti Dolní Čermná na Orlickoústecku, který se nebál přinést do tradičně konzervativních chrámů moderní technologii.
31. 12. 2020|