TÉMA

SVR

Putin vydal rozkaz k „neutralizaci“ Prigožinova povstání. Je podle něj „dýkou do zad“

Ozbrojená vzpoura žoldnéřů ze soukromé Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina je zradou Ruska a její osnovatelé budou tvrdě potrestáni, řekl v sobotu v první reakci na dění na jihu země prezident Vladimir Putin. Vojáci podle něj postupu wagnerovců „hrdinně“ vzdorují, prezident však zároveň připustil, že situace v Rostově na Donu je velice složitá. Podporu Putinovi vyjádřili předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin i čečenský lídr Ramzan Kadyrov.
24. 6. 2023Aktualizováno24. 6. 2023, 18:13|

Zaměstnanec ministerstva se mohl setkat s ruským rozvědčíkem v Africe

Zaměstnance českého ministerstva zahraničí, který roky vynášel informace pro ruskou civilní rozvědku, měl podle informací ČT nakontaktovat ruský rozvědčík v Africe. Pracovníka s nejvyšším stupněm prověrky odhalila Bezpečnostní informační služba (BIS), jak napsal Deník N. Na ministerstvu už skončil.
16. 9. 2022|

Zaměstnanec ministerstva zahraničí vynášel ruské rozvědce tajné informace, píší média

Dlouholetý zaměstnanec českého ministerstva zahraničí spolupracoval s ruskou Službou vnější rozvědky (SVR) a vynášel jí tajné informace, napsal ve čtvrtek web Deníku N s odkazem na premiéra Petra Fialu (ODS), ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) i Bezpečnostní informační službu (BIS). Ta pracovníka odhalila a roky sledovala. Muž musel ministerstvo podle Deníku N i serverů Aktuálně.cz a Respekt.cz opustit.
15. 9. 2022|

„Sbohem, špione.“ The Economist píše o masivním vyhošťování ruských agentů

Invaze na Ukrajinu, kterou Moskva zahájila 24. února, poškodila ruskou armádu a zničila její ekonomiku. A značné škody utrpěla i ruská špionážní síť, píše zpravodajský server The Economist. Zatím poslední zemí, která vyhostila podezřelé ruské zpravodajské důstojníky, se stalo Rakousko, které bylo po mnoho let centrem ruské špionáže. Tím se celkový počet ruských úředníků vyhoštěných z Ameriky a Evropy od začátku války na Ukrajině zvýšil na více než čtyři stovky.
8. 4. 2022|

Rusko útočí na vládní i firemní sítě v USA, varuje Microsoft

Ruská civilní rozvědka SVR zahájila další kampaň s cílem proniknout do tisíců amerických vládních a firemních počítačových sítí, stejně jako do sítí ekonomických institutů. S odvoláním na varování představitelů Microsoftu a odborníků na kybernetickou bezpečnost o tom informuje list The New York Times. Útoky přišly několik měsíců poté, co americký prezident Joe Biden zavedl proti Moskvě sankce v reakci na sérii sofistikovaných špionážních operací po celém světě.
25. 10. 2021|

Německo zadrželo Brita podezřelého ze špionáže pro Moskvu

Německé úřady zadržely Brita podezřelého ze špionáže ve prospěch Ruska. David S. byl zaměstnancem britského velvyslanectví v Berlíně, sdělilo spolkové státní zastupitelství. Britská policie podle agentury Reuters uvedla, že zadrženému muži je 57 let.
11. 8. 2021|

Zemřel někdejší britský špion a informátor KGB George Blake

Ve věku 98 let zemřel George Blake, někdejší britský špion, který předával informace Sovětskému svazu. Odhalen byl v roce 1961 a odsouzen ke 42 letům v londýnské věznici, podařilo se mu však uprchnout do Ruska, kde strávil zbytek života. Informovaly o tom ruské tiskové agentury.
26. 12. 2020|