TÉMA

Nezaměstnaní

Příbuzní pěstouni mají získat důchodové pojištění, schválila sněmovna. Platby za pojištěnce probere za týden

Pěstouni z řad příbuzných, kteří se o dítě začali starat před koncem minulého roku a dostávali za to odměnu od státu, zřejmě nebudou muset za dobu péče platit důchodové a zdravotní pojištění. Pěstounství by se u nich zařadilo mezi takzvané náhradní a vyloučené doby a zohlednilo by se při výpočtu penze. Zdravotní odvody by pak posílal stát. Předpokládá to vládní novela, kterou ve středu schválila sněmovna. Poslanci podpořili i možnost uvalování národních sankcí za závažná protiprávní jednání v mezinárodních souvislostech i mimo sankční seznam Evropské unie. Ve schvalování sporného snížení státních plateb do zdravotnictví za důchodce, děti nebo nezaměstnané bude dolní komora pokračovat za týden.
13. 7. 2022Aktualizováno13. 7. 2022, 15:33|

„Přemýšlím, že bych to ukončila.“ Na dohodáře se zapomnělo, někteří nemají co jíst ani kde bydlet

Lidé pracující na dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti se s pandemickými uzávěrami některých oborů ocitli zcela mimo pozornost politiků i většiny společnosti. Sociálním systémem mnozí zcela propadli, úřady jim nepřiznaly nárok takřka na nic. Bez práce teď nemají kde bydlet ani co jíst a čekají ve frontách před potravinovými bankami. Ty jsou nyní více než o polovinu delší, než byly ještě v polovině minulého roku. O lidech čekajících na jídlo z potravinových bank natáčela pro 168 hodin Kateřina Stibalová.
1. 3. 2021|

Nezaměstnaní Američané přichází o podporu. Trump odmítl podepsat krizový balíček

Miliony Američanů od soboty nemají nárok na příspěvky v nezaměstnanosti. Donald Trump totiž odmítl schválit podpůrný balík, z něhož se peníze měly vyplácet. Dostatečně prý nepomáhá běžným Američanům, vzkázal z Floridy, kde hraje golf. Žádá, aby se seškrtaly peníze mířící do zahraničí. Podle odhadů ministerstva práce by o podporu mohlo přijít až 14 milionů nezaměstnaných.
26. 12. 2020Aktualizováno26. 12. 2020, 10:42|