TÉMA

Marmolada

Italští záchranáři našli tělo posledního pohřešovaného po sesuvu ledovce, obětí je 11

V Itálii objevili tělo poslední osoby pohřešované po nedělním sesuvu ledovce na hoře Marmolada. Nalezeno tak bylo všech jedenáct obětí tragédie. Podle místních úřadů je tento počet konečný, napsala italská agentura ANSA. Mezi mrtvými jsou dva Češi.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 20:57|

V italských Alpách zemřel další Čech. Pří výstupu na horu Ortles spadl z výšky

Český horolezec zemřel ve středu brzy ráno v italských Alpách při výstupu na horu Ortles (německy Ortler). Spadl zřejmě z výšky čtyř set metrů. Ministerstvo zahraničí potvrdilo původní spekulace italských médií, že jde o českého občana. V horách byl se skupinou lidí, ostatní jsou v pořádku.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 19:02|

Při sesuvu ledovce v Dolomitech zemřeli dva Češi, potvrdilo ministerstvo

Při nedělním sesuvu části ledovce na hoře Marmolada zemřeli dva muži z České republiky, potvrdilo to ministerstvo zahraničních věcí, které je už v kontaktu s jejich rodinami. Pátrání v Dolomitech pokračuje, z původních třinácti pohřešovaných nyní hovoří úřady o pěti. Podle odborníků je šance na přežití minimální. Za hlavní příčinu neštěstí označují vysoké teploty, na vrcholu hory bylo v minulých dnech i deset stupňů nad nulou.
5. 7. 2022Aktualizováno5. 7. 2022, 18:51|

Nejméně jedna z obětí sesuvu ledovce v italských Alpách je z Česka. Oficiální informace ale chybí

Jedna z obětí nedělního sesuvu ledovce v italských Alpách je z Česka, napsaly deník Il Messaggero a agentura AGI. Podle šéfa Tridentské provincie Maurizia Fugattiho je obětí celkem sedm. Osmá oběť, o které hovořila média, je v kritickém stavu, ale stále žije, uvedla veřejnoprávní televize RAI. Záchranáři už našli čtyři pohřešované, není ale jasné, jaké jsou národnosti. České ministerstvo zahraničí zatím informace italských médií o českých obětech či pohřešovaných nepotvrdilo.
4. 7. 2022Aktualizováno4. 7. 2022, 23:19|

V italských Alpách se uvolnil ledovec, nejméně šest lidí zahynulo

V blízkosti vrcholu hory Marmolada v italských Alpách se uvolnil obrovský kus ledovce. Zemřelo při tom nejméně šest lidí a dalších devět osob bylo zraněno, z toho dvě vážně. Asi 16 lidí se pohřešuje, informovala agentura ANSA. Zatím není známá národnost obětí. ANSA rovněž uvedla, že identifikace bude obtížná, protože těla byla „roztrhána proudem ledu a kamení“.
3. 7. 2022Aktualizováno4. 7. 2022, 00:04|

Ledovec Marmolada v Dolomitech roztaje do dvaceti let, odhaduje studie

Podle studie organizace Legambiente se alpské ledovce za posledních 150 let zmenšily o 60 procent. Nejhorší je situace na východě Alp. Ledovec Marmolada v Dolomitech na rakousko-Italském pomezí by se mohl zcela rozpustit za 15 až 20 let, píše se ve studii citované agenturou ANSA.
26. 12. 2020|