TÉMA

Poradce

ROK PETRA PAVLA NA HRADĚ

Mocenské sváry, či standardní postup? Pavlův tým se během roku měnil, rošády na Hradě budí emoce

Během prvního roku ve funkci přišel tým prezidenta Petra Pavla hned o několik členů na klíčových pozicích. Jako šéfka odboru komunikace i mluvčí Hradu nejprve skončila Markéta Řeháková, funkci poté dala k dispozici i Pavlova pravá ruka z volební kampaně, vedoucí prezidentské kanceláře Jana Vohralíková. Média spekulovala, že v týmu panoval spor mezi lidmi, které si Pavel přivedl na Hrad z kampaně, a těmi, kteří se tam objevili po jeho nástupu do funkce. Vohralíková údajně měla konflikt s prezidentovým poradcem Petrem Kolářem. Ten neprodloužil smlouvu kvůli odmítnuté žádosti o bezpečnostní prověrku. Pavel spekulace o vnitřních sporech popřel a obměnu personálu označil za standardní postup v institucích.
8. 3. 2024|

Když Izraelci podlehnou tlaku zmírnit válku proti Hamásu, hrozí další masakry, míní Pojar

Prioritou izraelské vlády se nyní stala otázka důsledné likvidace teroristického palestinského hnutí Hamás, a to i na úkor obětí z řad rukojmí. V pořadu Interview ČT24 to uvedl poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. „Izraelci nechtějí být rukojmími rukojmí,“ míní expert. Přispívat na palestinské uprchlíky by podle něj měly zejména bohaté arabské státy. K otázce své nedávné cesty do Číny zdůraznil, že je třeba usilovat o to, aby Peking přímo nepodporoval Rusko v jeho agresi proti Ukrajině. Současné česko-ruské vztahy označil za minimalistické.
19. 12. 2023|

Poradcem Černochové bude bývalý slovenský ministr obrany Naď

Poradcem ministryně obrany Jany Černochové (ODS) pro zahraniční vztahy a oblast česko-slovenské obranné a průmyslové spolupráce bude od listopadu bývalý slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. V tiskové zprávě to ve středu oznámilo ministerstvo obrany.
25. 10. 2023|

Novým poradcem premiéra pro boj s dezinformacemi bude Miloš Gregor, píší Seznam Zprávy

Novým poradcem premiéra pro informační gramotnost a boj s dezinformacemi se stane Miloš Gregor, politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Píše to server Seznam Zprávy. Dezinformacím se v minulosti věnoval vládní zmocněnec Michal Klíma, jeho pozici ale vláda letos v únoru zrušila a agendu převzal poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.
11. 10. 2023|

Piráti vyzvali své ministry a poslance, aby navrhli odvolání Blažka z vlády

Piráti ve stranickém hlasování vyzvali své zákonodárce, aby navrhli okamžité odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) z čela resortu. Podnětem k hlasování bylo Blažkovo srpnové setkání s proruským lobbistou a někdejším poradcem prezidenta Martinem Nejedlým. Piráti navíc vyzvali svého předsedu Ivana Bartoše, aby ohledně Blažkova setrvání ve vládě zjistil i názor poslanců a ministrů STAN, s nimiž Piráti kandidovali v koalici. Premiér a Blažkův stranický šéf Petr Fiala (ODS) uvedl, že personální obsazení resortů mají v ruce jednotlivé koaliční strany. Celkem hlasovalo 545 členů pirátské strany, pro vítězný návrh hlasovalo 331.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 22:01|

V Česku vzniká síť energetických poradců. Lidem poradí se snižováním nákladů na vytápění

Energetičtí poradci budou v obcích radit, jak ušetřit za teplo a elektřinu. Například na Opavsku testují pomoc přes takzvanou místní akční skupinu, která spolupracuje se starosty a konkrétní obyvatele přímo vyhledává a oslovuje. Od listopadu na krajských pobočkách úřadu práce působí také takzvaní energetičtí ambasadoři.
23. 11. 2022|

168 hodin: Gazdík jako ministr provedl změny, o které stáli obvinění z kauzy Dozimetr

Někdejší ministr školství Petr Gazdík (STAN) podle zjištění reportérů 168 hodin po nástupu do funkce provedl ve svém resortu změny, o nichž se dříve bavili obvinění z kauzy Dozimetr. Podle některých expertů Gazdík své kontakty s údajným šéfem zločinecké skupiny Michalem Redlem dosud uspokojivě nevysvětlil, exministr ale pochybení odmítá. Tématu se věnoval redaktor 168 hodin David Sebíň.
14. 11. 2022|

Bývalý ministr zahraničí Kohout se stane velvyslancem v Itálii

Bývalý ministr zahraničí Jan Kohout se stane velvyslancem České republiky v Itálii. Serveru Aktuálně.cz to v pondělí potvrdil šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), podle kterého už Kohout obdržel takzvaný agrément. V čele ambasády v Římě skončí Hana Hubáčková, jež je velvyslankyní v Itálii a na Maltě od roku 2015.
7. 11. 2022|

Žalobce pro lobbistu Janouška navrhl až osm let vězení v kauze Chambon

Žalobce navrhl pro lobbistu Romana Janouška za podílnictví v kauze údajného podvodu společnosti Chambon sedm až osm let vězení. Firma podle obžaloby v letech 2009 až 2011 nejprve přes jinou laboratoř a pak i sama prováděla vyšetření na přítomnost extrahumánního genomu, což jsou hlavně infekční viry či bakterie. K tomu ale neměla oprávnění, pojišťovnám tak účtovala za analýzu lidské DNA, která je však dražší.
11. 11. 2021Aktualizováno11. 11. 2021, 16:13|

Nejedlý odevzdal diplomatický pas, oznámilo ministerstvo. Sám tvrdil, že ho nepotřebuje

Ministerstvo zahraničí obdrželo diplomatický pas, který odevzdal poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý. V úterý ho k tomu vyzval ministr Jakub Kulhánek (ČSSD), podle kterého nyní Nejedlý nedoprovází hospitalizovaného prezidenta na zahraniční cesty. Nejedlý bezprostředně reagoval slovy, že diplomatický pas ani nepotřebuje.
22. 10. 2021|

Neznámý útočník ostřeloval auto poradce ukrajinského prezidenta, zranil řidiče

Neznámý útočník ostřeloval ve středu nedaleko Kyjeva automobil, v němž jel hlavní poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Serhij Šefir. Šefira výstřely nezasáhly. Zraněn je jeho řidič. Informoval o tom list Ukrajinska pravda. Zelenskyj, který je v New Yorku, reagoval slovy, že událost nijak neoslabí jeho odhodlání v boji s kriminalitou a mocnými finančními skupinami.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 20:23|

Trump omilostnil patnáct lidí, včetně exporadce odsouzeného v „ruské kauze“

Americký prezident Donald Trump omilostnil svého bývalého poradce pro zahraniční politiku George Papadopoulose odsouzeného v kauze vměšování Ruska. Omilostnění se týká i dalších 14 lidí, včetně dvou někdejších republikánských zákonodárců. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.
23. 12. 2020|