TÉMA

Intenzita dopravy

Za pět let vzrostla intenzita dopravy o desetinu, ukázalo sčítání. Nejvíce aut jezdí po D1 u Říčan

Nejvytíženější komunikací v Česku je dálnice D1 mezi modletickou křižovatkou s Pražským okruhem a Říčany. Za posledních pět let vzrostla intenzita dopravy na silnicích v Česku celkově o desetinu, avšak nákladní doprava zesílila o dvacet procent. Vyplývá to z předběžných výsledků loňského celostátního sčítání dopravy, které představilo Ředitelství silnic a dálnic. Aut jezdilo více než při předchozím sčítání v roce 2016, přestože uplynulé období poznamenala pandemie covidu-19 spojená s restrikcemi, které měly vliv i na mobilitu lidí.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 15:28|

Provoz nejvíce zeslábl na jaře, mrtvých na silnicích ale začalo ubývat spíš až s létem, prozrazují statistiky

Rok 2020 byl nejlepší v historii, vyplývá z policejní statistiky dopravních nehod. Rok 2020 byl nejhorší v historii, vyplývá ze statistik ministerstva dopravy a dalších institucí, které se týkají intenzit dopravy v Česku. Pozoruhodné je, že se statistika nehodovosti začala výrazně zlepšovat až o prázdninách, kdy však byly silnice plné a k historicky nejlepšímu výsledku napomohl podzim. Naopak jaro s prvním lockdownem bylo vzhledem k výraznému utlumení provozu velmi tragické.
16. 1. 2021|

Kolony jsou zpět. Na podzim doprava oslabila méně než na jaře, auta se s rozvolněním rychle vrátila

Podzimní fáze koronavirové pandemie zdaleka neovlivnila dopravu v Česku tak jako ta jarní. Aut na silnicích zůstalo více, navíc v říjnu výrazně vzrostla těžká nákladní doprava. Nyní, v předvánočním období, jsou silnice ucpané podobně jako loni. Lidé se po zrušení nejpřísnějších opatření na počátku prosince rychle vrátili i do prostředků veřejné dopravy.
23. 12. 2020|