TÉMA

Reportáž

TV Prima musí Marešové zaplatit půl milionu za reportáže o stíhání, rozhodl pravomocně soud

Televize Prima musí zdravotní sestře Věře Marešové zaplatit půl milionu korun s úroky za to, že v reportážích o jejím trestním stíhání novináři nerespektovali presumpci neviny. Ve čtvrtek o tom rozhodl Městský soud v Praze. O sto tisíc však snížil částku, kterou ženě loni přiznal Obvodní soud pro Prahu 8. Rozhodnutí je pravomocné. Žena žalovala i další média, ve všech sporech už soudy pravomocně rozhodly.
22. 6. 2023|

REPORTÁŽ: V Estonsku navzdory chladnému podnebí přibývá vinařů. Hrozny pěstují ve sklenících

I v Estonsku se pěstuje vinná réva, jen za výrazně jiných podmínek než třeba na slunném jihu Evropy. Vinice jsou ukryté ve sklenících a množství odrůd není kvůli chladnému podnebí velké. Hodně se taky experimentuje s ovocnými víny. Přestože Estonsko k pěstování nabízí jen velmi těžké podmínky, je po celé zemi přes dvacet vinařů.
26. 5. 2023|

Leží dvě stě kilometrů od frontové linie. V Bohemce ale válka i tak dopadá na životy všech

Frontová linie je z ukrajinské Bohemky vzdálena přes dvě stě kilometrů. Přesto válka dopadá prakticky na každou místní rodinu. Vesnice má na 450 obyvatel. Už šestadvacet místních mužů bylo povoláno do armády a jeden ve válce padl. Azyl tu našli i uprchlíci z východu země. Na místě natáčel David Miřejovský.
10. 10. 2022|

REPORTÁŽ: V Dambořicích vysychají „petrokoruny“. Život bez zisků z těžby ropy si místní zatím nepředstavují

Více než třicet let těžby značně vyčerpalo jedno z největších tuzemských ložisek ropy u Dambořic na Hodonínsku. Obci ležící v oblasti nazývané „Moravským Kuvajtem“ dosud těžba ročně přinášela do rozpočtu až desetimilionové sumy. Kvůli úbytku zásob suroviny si ale místní budou muset v blízké budoucnosti zvyknout na život běžné moravské obce. Místní však útlum těžby příliš netrápí – tak trochu si ho totiž zatím neumí představit.
7. 9. 2022|

Stali jsme se průkopníky. Rádio ale bylo spíše pro právníky a lékaře, říká mediální expert

Technická kuriozita, v níž jsme byli průkopnickou zemí, popisuje počátky radiofonie – tedy rozhlasu – Petr Bednařík z katedry mediálních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Od pokusů, které znamenaly zásadní krok při zavádění rozhlasu v Československu, uplynulo sto let. Vysílání se potýkalo se špatnou technickou stránkou i legislativními problémy. Koncesionáři zase s vysokými poplatky a drahými přijímači.
11. 2. 2022|

Jedna fotka může změnit celý svět. Výběr událostí roku 2020 podle fotožurnalistů agentury Reuters

Rok 2020 byl plný událostí a situací, které mnozí zažívali vůbec poprvé v životě. Jak vypadaly uplynulé měsíce a jaké jsou jedny z nejzajímavějších reportážních a dokumentárních snímků vydaných v uplynulém roce agenturou Reuters, ukazuje galerie nevšedních fotografií.
1. 1. 2021|

Novinářka natáčela ve Wu-chanu v době, kdy se začal šířit koronavirus. Soud ji poslal za mříže

Ke čtyřem letům vězení byla v Číně odsouzena aktivistka a nezávislá novinářka Čang Čan. Ve městě Wu-chan točila nezávislé reportáže po tamním propuknutí nákazy koronavirem. Soud bývalou právničku shledal vinnou z „vyvolávání nepokojů“, uvedla agentura AFP s odvoláním na jednoho z jejích obhájců.
28. 12. 2020|

Cesta k brexitu. Exkluzivní dokument zpravodaje ČT mapuje britské odcházení z Unie

Referendum, které změnilo dějiny Evropy. Spojené království opouští po 47 letech evropský blok. Nový reportážní dokument Cesta k brexitu zpravodaje ČT v Londýně Bohumila Vostala mapuje nejdůležitější momenty při vystoupení Velké Británie z EU.
31. 1. 2020|

Státní zástupce znovu obžaloval muže, který opravoval komín vyhořelého Libušína

Za požár chaty Libušín na beskydských Pustevnách půjde znovu před soud muž z Karvinska. Podezřelý je ze zanedbání opravy komínových těles, hrozí mu až osm let vězení. Státní zástupce Jiří Sachr ČT potvrdil, že na muže podal obžalobu. Poprvé to udělal už před dvěma lety, vsetínský soud tehdy věc ale policii vrátil k došetření.
14. 6. 2019|
Reportáž

Tam, kde vlci, rysi a medvědi dávají dobrou noc: Po stopách šelem v Beskydech a Javorníkách

Zleva se náhle z houštin ozve mohutné zapraskání. Vzápětí se hnědá hrouda masa a svalů nečekanou rychlostí vydává přes nepříliš navštěvovanou stezku. S dalším silným lomozem mizí ve zdánlivě neprostupných lesích, které lemují úzkou cestu. „To byla laň,“ stačí si povšimnout Michal Bojda, odborník na velké šelmy z Hnutí Duha. Po té ale nepátráme. Hledáme známky jakékoliv přítomnosti vlků, rysů a medvědů.
30. 6. 2018|