TÉMA

Marburg

První vakcína proti viru marburg uspěla. Výsledky jsou slibné, tvrdí autoři

Jedna z nejnebezpečnějších nemocí, jaké lidstvo zná, až doposud odolávala snahám lékařů. Za šedesát let, co o viru marbug vědí, se jim nepodařilo najít proti němu vakcínu – až doteď.
1. 2. 2023|

Ghana má dvě podezření na nákazu virem marburg. Oba pacienti zemřeli

Ghana ohlásila dva případy podezření na nákazu virem marburg. Přítomnost viru se podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) prokázala v prvotních testech vzorků dvou pacientů, kteří následně zemřeli. Vzorky při dalších rozborech posoudí Pasteurův Institut v Senegalu.
8. 7. 2022|

V západní Africe se poprvé objevila krvácivá horečka marburg, má smrtnost až 88 procent

Západoafrická Guinea ohlásila první případ a zároveň úmrtí na vysoce nakažlivou krvácivou horečku způsobenou virem marburg. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) to potvrdily guinejské zdravotnické úřady. V západní Africe jde o první výskyt této nemoci, která se podobá ebole. Od roku 1967 bylo zaznamenáno dvanáct případů propuknutí této infekce, která se šířila na jihu a východě kontinentu.
10. 8. 2021|

Občané EU budou moci od půlnoci z Británie domů. Unie do konce roku získá 12,5 milionu vakcín

Hranice mezi Francií a Británií se od půlnoci otevřou pro Francouze i občany všech členských zemí EU, pokud předloží negativní test na koronavirus. Zavřené byly kvůli novému kmeni koronaviru, který se na Ostrovech objevil. Ředitel společnosti Pfizer věří, že vakcína z dílny této firmy a partnera BioNTech bude účinná i proti němu. V úterý firmy slíbily, že do konce letošního roku dodají Evropské unii 12,5 milionu dávek.
22. 12. 2020Aktualizováno22. 12. 2020, 20:01|