TÉMA

Chaj-nan

Tchaj-wan na svém území našel trosky zřejmě čínského meteorologického balonu

Tchajwanská armáda oznámila, že našla trosky zřejmě spadlého meteorologického balonu, jenž pocházel pravděpodobně z Číny. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž se zbytky balonu našly na odlehlém a strategickém ostrově poblíž čínského pobřeží. Americká armáda pak v pátek dokončila vytahování většiny zbytků jiného – už dříve sestřeleného – čínského balonu, považovaného za špionážní, z Atlantského oceánu. Převezla je pak do laboratoře Federálního úřadu pro vyšetřování ve Virginii k analýze.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 21:19|

Původ tří sestřelených objektů je stále neznámý, s Čínou ale nesouvisejí, řekl Biden

Původ trojice neidentifikovaných létajících objektů sestřelených minulý týden nad Severní Amerikou je stále neznámý. Podle prezidenta USA Joea Bidena nicméně nemají souvislost se špionážním čínským balonem sestřeleným dříve nad Atlantským oceánem ani s vojenskými aktivitami jiné země. Biden to řekl novinářům na tiskové konferenci z Bílého domu. Oznámil také, že plánuje hovořit s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 21:58|

Čínští turisté uvázli kvůli lockdownům v letoviscích, vysoké náklady si musí platit sami

V Číně znovu znepokojivě přibývá lidí infikovaných koronavirem. Odhalených 2200 případů za den sice v globálním měřítku není mnoho, proti minulému týdnu to ale představuje násobný počet. Města v několika provinciích se už proto uzavřela.
11. 8. 2022|

V čínské turistické oblasti se objevil covid-19, desítky tisíc turistů skončily v uzávěře

Čínský ostrov Chaj-nan nařídil uzávěru v dalších městech v reakci na stoupající počet případů nákazy koronavirem v této turisty hojně vyhledávané oblasti. Už v neděli uvázlo více než 80 tisíc turistů v oblíbeném čínském přímořském letovisku San-ja, když úřady kvůli šíření nemoci město uzavřely. Jak informovala agentura Reuters, nově platí uzávěra v dalších městech včetně Chaj-kchou, ostrovního správního centra. Hongkongské úřady se naproti tomu rozhodly zkrátit nynější sedmidenní karanténu pro lidí přijíždějící z ciziny na tři dny.
8. 8. 2022|

Čína vyslala do vesmíru druhý modul pro svou orbitální stanici

Čína v neděli vyslala do vesmíru druhý ze tří modulů pro svou orbitální stanici Tchien-kung (Nebeský palác). Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na záběry čínské televize.
24. 7. 2022|

Čína otestovala novou raketu, která by mohla konkurovat Elonu Muskovi

Čína v úterý uskutečnila první start nové nosné rakety Dlouhý pochod 8, která by výhledově měla umožňovat vícenásobné použití. Peking si od tohoto programu slibuje úsporu nákladů a urychlení plánu na zahájení komerčních letů, informovala agentura Reuters.
22. 12. 2020|