TÉMA

Farnost

V Česku ubývá věřících. Farnosti se slučují, někteří kněží se chystají pracovat i v důchodu

V Česku ubývá věřících i farností, například na jihu Čech se počet farností za poslední roky snížil zhruba o třetinu. Farnosti se tam sloučily s ostatními, což znamená, že kněží musejí více dojíždět –⁠ nově například do Opařan na Táborsku, kde kněz odchází do penze. Navzdory pokročilému věku chce ale Josef Charypar pomáhat věřícím dál, už ale na jiném místě.
16. 3. 2023|

Průzkum odhalil vážné poškození krovu poutního kostela v Dubu nad Moravou na Olomoucku

Mykologický průzkum v kostele Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou na Olomoucku odhalil vážné poškození krovu. Jeden z trámů se dokonce přelomil. Známé poutní místo, které je vidět na kilometry daleko, by tak mělo projít rozsáhlou rekonstrukcí. Ovšem kromě krovu potřebují renovovat i varhany. Cena prací se odhaduje asi na padesát milionů korun.
2. 2. 2023|

Výbuch plynu v Katovicích si vyžádal dvě oběti. Další lidé byli zraněni

Polští hasiči našli těla dvou žen, matky a dcery, v troskách domu v Katovicích, kde v pátek ráno vybuchl plyn. Hasiči půlhodinu po poledni nalezli tělo starší ženy, po třetí hodině odpolední pak informovali o nalezení druhé oběti, uvedla na svém webu zpravodajská televize TVN 24. Výbuch zranil několik dalších lidí, kteří jsou nyní v péči lékařů, dodala.
27. 1. 2023|

Do kutnohorské kostnice se vrátí pyramida z lidských kostí

Do kutnohorské kostnice by se už letos měla vrátit opravená pyramida z lidských kostí. S jejím rozebíráním kvůli statickému zajištění kostela začali restaurátoři v roce 2018. Jednotlivé lebky a kosti, pocházející od obětí moru a husitských válek, očistili a konzervovali a po osazení dřevěné konstrukce je začnou skládat zpátky. Kdy bude pyramida hotová, není úplně jasné, restaurátoři by to ale rádi stihli do konce roku. V někdejší hřbitovní kapli ze 14. století jsou celkem čtyři pyramidy z kostí, opravena bude zatím první v severozápadní části.
31. 3. 2022|

Na bystřické zvony bude třeba více peněz. Kovy podražily

Zdražení kovů komplikuje sbírku na nové zvony pro Bystřici nad Pernštejnem. Když ji tamní věřící zakládali, potřebovali v ní získat zhruba jeden a čtvrt milionu korun. Jenže cín a měď, ze kterých se zvonovina slévá, podražily – během několika měsíců o desítky procent. Celková částka, která bude na tři nové zvony potřeba, se tak zvýšila o stovky tisíc.
11. 2. 2022|

Víc než dvě desítky kněží na jihu Moravy změní farnost. Nových je málo

Na jižní Moravě přes léto změní své farnosti čtyřiadvacet farářů, to je víc než obvykle. Podle brněnského biskupství je obměna běžná. S pokrytím všech farností je ale problém, nově vysvěcených kněží je málo.
5. 8. 2021|

Jak pandemie změnila bohoslužby? Teď stihnete i oškrábat brambory, směje se kněz

Letošní rok přinesl řadu změn, nečekanou revoluci zažila také profese kněžích. I ti se museli přizpůsobit – lidé nemohli chodit do kostelů, a tak se rozmohly on-line přenosy. Jedním z progresivních farářů je Jan Lukeš z farnosti Dolní Čermná na Orlickoústecku, který se nebál přinést do tradičně konzervativních chrámů moderní technologii.
31. 12. 2020|

Brněnská Líšeň bude mít vlastní farnost. Na sídlišti postaví nový kostel

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle kvůli plánované stavbě kostela na sídlišti zřídil novou římskokatolickou farnost Nová Líšeň. Vyčlenil ji k 1. lednu 2021 z dosavadní farnosti u kostela svatého Jiljí v historické části Líšně. Nový chrám bude zasvěcen Duchu Svatému.
30. 12. 2020|

Kostely řeší, jak na půlnoční mše s omezeným počtem osob. Zavádí se rezervace i víc bohoslužeb

Vánoční bohoslužby, takzvané půlnoční, budou letos kvůli pandemii probíhat s omezením. Na mše bude moci jen omezený počet lidí. Kostely mají vyčlenit pro lidi maximálně pětinu z celkového počtu míst k sezení. V souvislosti s koronavirem navíc platí pravidla podobná jako na jiných vnitřních veřejných místech. Lidé budou muset mít roušky a držet rozestupy.
21. 12. 2020|