TÉMA

Bavlna

Speciální operace či zpomalení útoku. Armádní newspeak naplno ovládá ruská média a je terčem vtipů

Už několik let se oficiální ruské komunikační kanály ve spojitosti s úsilím své armády vyhýbají slovním spojením, která by situaci na bojišti mohla popisovat v neprospěch ruských tažení. Propagandistický newspeak, sloužící hlavně k bagatelizaci vojenských neúspěchů, podle analytiků ovládl ruská média od začátku války na Ukrajině v plné míře. A stále častěji se také stává terčem vtipů ukrajinské strany i ruské opozice.
7. 11. 2022|

Největší odkladiště rychlé módy je v Chile, výroba oblečení představuje velký ekologický problém

Říká se jí rychlá móda a odpovídá na touhu některých lidí měnit šatník v závislosti na měnícím se střihu a barvách každé sezony s co nejnižšími nároky na vlastní peněženku. Fenomén ale živí nebezpečný trend plýtvání zdroji, energií a vodou. Nejlépe je vidět na nejsušší poušti světa v jihoamerickém Chile, kde se nachází pravděpodobně největší hřbitov rychlé módy na planetě.
26. 11. 2021|

Čínské sankce nezastaví britskou kritiku zacházení s Ujgury, tvrdí Johnson

Britský premiér Boris Johnson prohlásil, že pevně stojí za devíti britskými poslanci, akademiky a právníky, kteří se dostali na sankční seznam komunistické vlády v Pekingu. Důvodem je to, že kritizovali porušování lidských práv ujgurské menšiny v Číně. Peking odmítá veškerá obvinění a varoval, že půjde ještě dál, pokud Londýn nezmění své chování.
2. 4. 2021|

Prosakují další důkazy o perzekuci Ujgurů. Čínské úřady je údajně nutí k práci na bavlníkových plantážích

Objevují se nové důkazy o masivním potlačování lidských práv Ujgurů v Číně. Ze zprávy nevládní organizace Centrum pro globální politiku vyplývá, že úřady nutí víc než půl milionu příslušníků menšin k práci na bavlníkových plantážích v Sin-ťiangu. Z této oblasti pochází pětina světové produkce bavlny. Peking takové zneužívání popírá.
20. 12. 2020|