TÉMA

Adresa

Začínají zápisy do prvních tříd, některé školy prověří trvalý pobyt žáků

Začínají zápisy do prvních tříd základních škol. Konat se budou po celý duben, konkrétní termíny jsou v gesci ředitelů jednotlivých škol. Ministerstvo školství počítá, že letos by k nim mohlo přijít na 150 tisíc dětí. Ve výjimečných případech pak rodiče mohou zapsat i dítě, které by do školy nastupovalo v pěti letech. Některé školy se i letos zaměří na omezení takzvané spádové turistiky, kdy rodiče přehlašují trvalé bydliště dětí odjinud a umisťují je do základních škol, které si vybrali.
2. 4. 2024|

Pro balíky ze zemí mimo EU platí nová pravidla, zákazníci o nich často nedodávají údaje

Už skoro dva a půl měsíce platí nová celní pravidla pro malé zásilky ze zemí mimo Evropskou unii. Od října se na ně vztahuje povinnost platit DPH. Zákazníci zahraničních e-shopů tak musí vyplňovat celní prohlášení. Ne všichni ale reagují na výzvy pošty, aby údaje dodali.
12. 12. 2021|

S výplatou rouškovného mohou nastat problémy, upozornil ombudsman

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček v souvislosti s výplatou takzvaného rouškovného upozornil na dva problémy, s nimiž se mohou setkat lidé, kteří nepobírají důchod na bankovní účet. Příspěvek se totiž nevyplácí s důchodem, pro výplatu v hotovosti se využívá odlišná poštovní služba. Ombudsman to uvedl na svém webu. Problémy mohou také nastat, je-li senior například v nemocnici.
18. 12. 2020|