TÉMA

Bankovní účet

Podvodníci nalézají nové cesty, jak lidi připravit o peníze. Nabízejí i falešnou práci

Kyberzločinů v Česku přibývá a podvodníci vymýšlejí stále nové způsoby, jak důvěřivé lidi připravit o peníze. Třeba v Moravskoslezském kraji takových případů loni policisté řešili na patnáct set. Řadu dalších případů ale lidé na policii ani nenahlásili. Může se jednat i o podvodné nabídky práce.
2. 3. 2024|

Za rozsáhlé úvěrové podvody poslal soud do vězení dva muže

Krajský soud v Ústí nad Labem poslal za rozsáhlé úvěrové podvody dva muže na čtyři a tři roky do vězení. Využili identitu desítek lidí v těžké sociální situaci. Oba muži vinu přiznali, což soud zohlednil při ukládání trestu. Hrozilo jim pět až deset let vězení. Hlavnímu organizátorovi, který pozměňoval získané doklady, Simonu Rafaelovi, vyměřil soud čtyřletý trest. Pomocník Miroslav Dužda dostal tříleté vězení. Na podvodech se podle obžaloby podílel ještě třetí muž, který ve středu vinu odmítl. Státní zástupkyně Jana Jelenová se v případu Rafaela na místě odvolala. Trest mu navrhovala v rozmezí pět a půl roku až šest let. V případě Duždy se odvolání vzdala a rozsudek je pravomocný.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 13:06|

Pojišťovnám rostou nevyplacené vratky za léky. Mnoho lidí nemá bankovní účty

Některým zdravotním pojišťovnám včetně největší VZP rostou částky nevyplacených vratek za léky. Jde až o desítky milionů korun. Peníze se často nedaří doručit. Mnoho lidí totiž stále nemá bankovní účet a spoléhá se na poštovní poukázky.
20. 5. 2023|

Posílat peníze bude možné i bez čísla účtu, plánují banky. Postačí znát telefon

Podle České bankovní asociace bude od příštího roku možné posílat peníze bez znalosti čísla účtu příjemce, postačí telefonní číslo. Asociace, která službu připravuje společně s Českou národní bankou, ji nazývá platbou na kontakt, slibuje si od ní, že zjednoduší posílání peněz mezi lidmi. V budoucnu by chtěla umožnit převádět peníze i jen se znalostí e-mailové adresy.
30. 5. 2022|

Potřebujeme pomoc EU a evropské humanitární koridory, řekl Rakušan. Kapacity ubytování pro běžence nestačí

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl po pondělním jednání Ústředního krizového štábu, že kapacity ubytování běženců z Ukrajiny už narážejí v České republice na svůj strop a bude nutná pomoc Evropské unie. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) bude vláda ve středu jednat o výši solidárního příspěvku, který lidé dostanou za ubytování uprchlíků.
21. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 00:13|

S výplatou rouškovného mohou nastat problémy, upozornil ombudsman

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček v souvislosti s výplatou takzvaného rouškovného upozornil na dva problémy, s nimiž se mohou setkat lidé, kteří nepobírají důchod na bankovní účet. Příspěvek se totiž nevyplácí s důchodem, pro výplatu v hotovosti se využívá odlišná poštovní služba. Ombudsman to uvedl na svém webu. Problémy mohou také nastat, je-li senior například v nemocnici.
18. 12. 2020|