TÉMA

Alšova jihočeská galerie

Alšova jihočeská galerie vystavuje vzkazy vyšité na dlaních, světlo v abstrakci i obrazy, kterými se musí projít

Alšova jihočeská galerie (AJG) zahájila sezonu třemi výstavami. Svou tvorbu v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou představují Monika Žáková, která se koncentruje na abstrakci, konceptuální a multimediální umělkyně Karíma Al-Mukhtarová a Jakub Matuška známý ze street art scény jako Masker.
8. 2. 2023|

Ecce Pištěk. Alšova jihočeská galerie vystavuje nejen jeho Senzační realismus

Oscarový kostýmní výtvarník, ale také uznávaný malíř Theodor Pištěk po téměř třiceti letech vystavuje v Alšově jihočeské galerii. Instalace nazvaná Senzační realismus vedle Pištěkových pláten ukazuje také obrazy amerických a evropských hyperrealistů.
28. 6. 2022|

Západoevropští kunsthistorici zírali. Výboje ruské avantgardy jsou silné i po stu letech

Výstavu Malevič – Rodčenko – Kandinskij a ruská avantgarda ze sbírek Muzea umění Jekatěrinburg připravila Alšova jihočeská galerie. Nejenže nabízí významná díla, která u nás nebývají k vidění. Zároveň vybízí k zamyšlení nad uměleckým děním v Rusku a Sovětském svazu v prvních dvou desetiletích minulého století.
16. 5. 2021|

Alšově jihočeské galerii vadí „naprosto nepochopitelná“ výjimka

Čtvrtý stupeň protiepidemického systému, do něhož Česko úderem pátku vstoupilo, znamená mimo jiné uzavření galerií a muzeí. Vybrané výstavy s unikátními zahraničními výpůjčkami ale dostaly výjimku. To považují někteří jiní galeristé a ředitelé muzeí za nespravedlivé. Ozvala se například Alšova jihočeská galerie.
18. 12. 2020|