TÉMA

Státy

30 let zpět: Návrh na vznik Česko-Slovenské unie

Dvacet čtyři let po invazi armád Varšavské smlouvy do Československa se ve výroční den ve zpravodajství Československé televize neobjevila jediná reportáž připomínající tuto události. Média i politici se zato hojně věnovali aktuálnímu tématu – slovenskému návrhu na vznik Česko-Slovenské unie. Předseda slovenské vlády Vladimír Mečiar ale popřel, že by návrh vzešel od jeho HZDS.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 8. 2022|

30 let zpět: Vznik Společenství nezávislých států

21. prosince 1991 představitelé jedenácti republik Sovětského svazu podepsali dohodu o vzniku Společenství nezávislých států. Tím SSSR oficiálně přestal existovat. Nové uskupení navazovalo na Sovětský svaz, ale na základě dobrovolného členství jednotlivých států. Účastníci summitu rovněž zrušili funkci prezidenta SSSR, čímž jeho lídra Michaila Gorbačova definitivně zbavili moci.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
21. 12. 2021|

Americké státy žalují Google kvůli zneužití pozice na trhu

Skupina 38 amerických států a teritorií podala hromadnou žalobu na internetovou společnost Google, kterou obviňuje z porušení antimonopolních pravidel a zneužití pozice na trhu. Podle agentury Reuters se jedná již o třetí takovou stížnost za tento podzim. Autoři žaloby přitom žádají o spojení jejich stížnosti s tou, kterou v říjnu podalo americké ministerstvo spravedlnosti.
17. 12. 2020|