TÉMA

Ruční výroba

Sklárna v Květné s ruční výrobou nekončí. Má nového většinového majitele

Sklárna v Květné, která je součástí obce Strání na Uherskohradišťsku, změnila majitele. Jejím novým majoritním vlastníkem se stal český průmyslový a realitní holding AF Group, potvrdil generální ředitel sklárny Marek Mikláš. Nový majitel podle něj ve sklárně zachová ruční výrobu skla, byť zpočátku v omezeném rozsahu. Bývalý majitel, kterým byla společnost Cerva Bohemia, ji plánoval na konci ledna po 230 letech kvůli růstu cen energií ukončit. Cenu transakce strany nezveřejnily.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 18:14|

Česko má další zápis na seznamu UNESCO, uspělo s nominací ruční výroby skla

Česká republika má od nynějška další zápis na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO, uspěla s nominací ruční výroby skla, na které se podílelo dalších pět evropských zemí. Návrh schválil mezivládní výbor organizace na svém zasedání v Botswaně. Česko má nyní na seznamu UNESCO dohromady devět tradic, zvyků a řemeslných technik. Jako první byl před osmnácti lety zapsán slovácký tanec verbuňk, naposledy loni vorařství.
6. 12. 2023Aktualizováno6. 12. 2023, 23:07|

Cihláři v Bangladéši zachraňovali své živobytí. Vzal jim ho monzunový déšť

Silné monzunové deště o víkendu zaplavily několik stovek cihelen poblíž bangladéšského Savaru. Ty jsou rozpoznatelné vysokými komíny a pro místní obyvatelstvo jsou životně důležité. V sezoně, která trvá zhruba půl roku, pracují dělníci deset hodin denně a víkendy neznají. Do těžké ruční práce se zapojuje zpravidla celá rodina včetně dětí. I přes fyzicky velmi náročnou činnost jejich denní výdělek nepřesahuje sto korun. Cihly se v zemi používají nejen k stavění budov, ale i k budování silnic a často zastupují beton a štěrk. Cihláři se tak v posledních dnech snažili z vody zachránit alespoň část vyrobených cihel, které dříve připravili k vypálení a ve vodě by se velmi rychle rozpadly.
21. 9. 2021|

Ruční výroba skleněných vánočních ozdob se dostala na seznam UNESCO

Ruční výroba vánočních ozdob z foukaných skleněných perel je od čtvrtka na reprezentativním seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Při on-line zasedání o tom rozhodl mezivládní výbor této instituce. O zápisu na seznam UNESCO informovalo ministerstvo kultury. Česko má tak na tomto seznamu už sedm položek.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 15:18|