TÉMA

Meteostanice

Provoz na Ruzyni komplikovala mlha a závada techniky, některé lety nabraly zpoždění

Kvůli husté mlze a poruše na meteorologické stanici na pražském letišti Václava Havla muselo v sobotu od nočních hodin letět 21 letadel odklonem, devět linek dopravci zrušili. Za celý den by za běžných okolností na ruzyňském letišti přistálo 136 letů. Situace se stabilizovala odpoledne, kdy počasí umožnilo letadlům usedat na ranvej. Některé spoje ale mají zpoždění, oznámila vpodvečer mluvčí letiště Klára Divíšková.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 18:34|

Nejodlehlejší meteostanici skrývá Libavá. Vznikla pro potřebu vojáků

Na samotě vzdálené několik kilometrů od nejbližších domů trávili konec roku meteorologové ze stanice Červená u Libavé. Pro svou polohu má pověst nejodlehlejšího pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Provoz je na ní nepřetržitý, jeden z pracovníků tak zde strávil i silvestrovskou noc.
1. 1. 2022|

Skončila modernizace křižovatky u Rádelského mlýna. Práce jsou hotové dřív, ale prodražily se

Stavbaři v pátek po rekonstrukci otevřeli pro motoristy mimoúrovňovou křižovatku u Rádelského mlýna na hlavním tahu z Liberce na Turnov a Prahu. Zatímco úpravy na hlavním tahu skončily dřív, najet ze silnice I/65 od Jablonce nad Nisou nebo tímto směrem sjet zatím nebylo možné. Napojení bylo kvůli rekonstrukci uzavřené od poloviny dubna loňského roku. Oprava skončila dřív, cena však vzrostla o devět procent na 444 milionů korun.
10. 12. 2021|

Vědci z Brna odlétají do Antarktidy, podmínkou je negativní test a karanténa v Chile

Vědci z Masarykovy univerzity se vypraví na antarktickou stanici i letos, kdy cestování komplikuje pandemie koronaviru. Budou pokračovat v dlouhodobém výzkumu dopadů klimatické změny na přírodu ostrova Jamese Rosse. Výprava je letos menší, osmičlenná, informoval mluvčí univerzity Pavel Žára.
16. 12. 2020|