TÉMA

Administrativa

Ředitelé škol jsou zavaleni papírováním. Pomoci by mohlo administrativní slučování

Ředitelé škol v Česku patří mezi ty s největší administrativní zátěží v Evropě. Podle aktuální studie Vysoké školy ekonomické v Praze jim na vedení žáků a učitelů zbývá jen třiadvacet procent času. V nejlepších vzdělávacích systémech je to právě naopak. Pomoci by mohlo administrativní slučování škol. Podmínky ministerstvo připravuje.
21. 4. 2024|

Česká pošta od září zvýší mzdy v průměru o desetinu. Dá na to 320 milionů

Česká pošta od září navýší mzdy provozních a administrativních pracovníků v průměru o deset procent. Vynaloží na to 320 milionů korun. V současnosti pošťáci berou v průměru 31 012 korun, což je o 12 tisíc korun méně, než byla průměrná mzda v České republice v loňském roce.
27. 3. 2024|

Víc než polovina českých firem propouští „dohodáře“, hlavně kvůli vyšším nákladům

Většina tuzemských firem propustila alespoň část lidí, s nimiž měla uzavřenou dohodu o provedení práce. Na vině jsou podle průzkumu Hospodářské komory hlavně vyšší náklady – v některých případech až o 32 procent. Pak také administrativa i nejasnosti v dalším fungování. Úpravy v systému chce teď projednat Poslanecká sněmovna.
24. 3. 2024|

Závodní stravování se řídí novými pravidly. Firmy si stěžují na větší administrativu

Pro závodní jídelny platí nová pravidla. Firmy musí sledovat hodnotu jídla, které každý zaměstnanec sní. Z pohledu osvobození od daně pro něj totiž platí stejný limit jako třeba pro stravenkový paušál – letos je to 116 korun na den. Provoz jídelen podle nových pravidel ale znamená navýšení administrativy. Někteří zaměstnanci také mohou doplácet za jídlo víc než dřív.
13. 1. 2024|

Vláda schválila přidání letounů F-35 na seznam strategických projektů české armády, uvedl Rakušan

Vláda schválila přidání letounů F-35 na seznam strategických projektů české armády, uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vláda se také zabývala novelou zákona o advokacii, která má mimo jiné zpřesnit nynější úpravu týkající se mlčenlivosti advokáta, nebo novelou předpisu o veřejných sbírkách. Kabinet zasedal bez premiéra Petra Fialy (ODS), který v úterý odletěl na návštěvu Indie.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 13:43|

S výpověďmi přesčasů se k lékařům případně přidají i sestry a další zdravotníci

Výpověď přesčasové práce podalo dosud šest tisíc zhruba ze třinácti tisíc lékařů, kteří chodí do služeb. Přidat se k nim chystají případně i sestry a další zdravotníci, uvedli zástupci mladých lékařů a zdravotnických a lékařských odborů. Podle nich hrozí omezení péče. Dál požadují snížení množství přesčasů a zvýšení základních výdělků bez příjmu z přesčasové práce. Podle odborů chybí v nemocnicích až čtyři tisíce lékařů a až pět tisíc sester.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 22:02|

Marmelády či cukroví bez „přísady“ byrokracie. Pomůžou sjednocená pravidla pro hygienické stanice

Ulehčit administrativu drobným výrobcům sezonních produktů, například marmelád a cukroví, v domácím prostředí má sjednocení pravidel pro krajské hygienické stanice. Například nemusí investovat do speciálních provozoven ani hlásit prodej. Zmírnění podmínek přináší antibyrokratický balíček, který chystá úlevy pro menší živnostníky.
2. 7. 2023|

Jihokorejci omládli. Opouštějí tradiční systém počítání věku

Být o pár let mladší nemusí být jen nesplnitelným snem, ale realitou. Jihokorejci omládli až o dva roky. Nejedná se ovšem o žádný trik nebo zázračný kosmetický zákrok. Soul pouze zrušil tradiční systém počítání věku a přešel k mezinárodní normě, kterou využívá zbytek světa.
29. 6. 2023|

Vláda navrhuje uzákonit možnost práce z domova pro některé zaměstnance

Firmy už běžně nabízejí svým zaměstnancům práci z domova – pokud to profese umožňuje. Takzvaný home office má teď být zakotvený i v zákoně. Podle novely schválené vládou o něj mohou zaměstnavatele požádat třeba těhotné ženy nebo ti, kdo pečují o blízkou osobu.
30. 4. 2023|

Zájem o školní obědy zdarma je stále větší. Ministerstvo chystá novou dotační výzvu

Narůstá zájem o školní obědy zdarma. Díky nim se stravují tisíce školáků, kteří by do jídelny nechodili. Podle organizací i škol jde o největší nárůst za posledních deset let, kdy začaly vznikat tyto projekty. Ministerstvo práce a sociálních věcí dokončuje novou dotační výzvu, ta ale podle krajů přináší řadu úskalí. Posiluje sice jejich roli, přináší ale zvýšenou administrativu i finanční spoluúčast.
12. 3. 2023|

Sportovce netrápí jen drahé energie. Problémem je i nárůst byrokracie, míní Ertl

Vysoké ceny energií tvrdě dopadají nejen na domácnosti, ale také například na sportovní spolky a svazy. Starostka České obce sokolské Hana Moučková v úterních Událostech, komentářích řekla, že čtvrtina zástupců tělocvičných jednot vnímá současnou situaci jako ohrožující. Předseda Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl doplnil, že problémem je i přebujelá byrokracie.
9. 11. 2022|

Papírování bere ředitelům čas. Většina z nich si na to inspekci stěžovala

Minimálně polovina ředitelů v každém okrese si České školní inspekci (ČŠI) stěžovala na administrativní zátěž, v některých okresech vadilo papírování dokonce všem dotázaným. Vyplývá to z analýzy ČŠI, která se při kontrolách ve školách ptala ředitelů, jestli pro ně administrativa představuje problém při výkonu profese. Vyplňování povinných dokumentů často zabere ředitelům velkou část pracovního času. Ten jim pak chybí při plánování pedagogického směřování školy. V posledních letech jim navíc zátěž přibyla, třeba i kvůli covidu-19 a uprchlíkům.
20. 5. 2022|

Pedagogové se vyhýbají funkci ředitele. Obávají se administrativy i velké zodpovědnosti

České školy narážejí na velký problém - pedagogové se totiž nehlásí do konkurzů na ředitele. Někdy má zájem dokonce jenom jeden učitel, maximálně dva. Problém najít někoho do čela školy mají hlavně zřizovatelé v malých obcích. Podle Školní inspekce chybí systematická příprava budoucích učitelů, ale i podpora těch, kteří do funkce nastoupí.
11. 5. 2022|

Je nutné snížit administrativní zátěž pro občany, kteří potřebují pomoc, shodli se Stanjura, Zamrazilová a Hůle

Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové je zásadním krokem pro pomoc skupinám obyvatel ohroženým zvyšující se cenou energií zjednodušení složité administrativy. Uvedla to v pořadu Události, komentáře. Souhlasí s ní ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který zmínil, že se zjednodušením procesů žádostí o příspěvky bude zabývat vláda. Vedoucí dluhového poradenství organizace Člověk v tísni Daniel Hůle v diskuzi varoval, že kvůli nárůstu cen může do složité situace spadnout až milion českých domácností.
8. 4. 2022|

Zlomek domácností ještě nemá nového dodavatele energií. Ministerstvo chce zjednodušit žádost o příspěvek na bydlení

U dodavatelů poslední instance (DPI) zůstává 5604 domácností v případě plynu a 13 880 odběratelů v případě elektřiny, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Většina z nich má čas změnit dodavatele energií do 14. dubna.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 21:43|

Ministerstvo spravedlnosti USA obnovilo moratorium na federální trest smrti. Má obavy z bezpráví

Americký ministr spravedlnosti Merrick Garland zavedl moratorium na popravy vězňů odsouzených federálními soudy do doby, než jeho úřad prošetří vnitřní pravidla a postupy. O rozhodnutí s odvoláním na ministerstvo spravedlnosti informovala agentura AP.
2. 7. 2021|

Občané EU v Británii mají poslední den na žádost o status usedlíka, labouristé chtějí lhůtu prodloužit

Občané Evropské unie, kteří se přistěhovali do Británie před 31. prosincem 2020, mají během středy poslední možnost podat žádost o takzvaný status usedlíka a zachovat si tak svá stávající práva legálně žít a pracovat v Británii. Třicátým červnem končí přechodné období od odchodu Británie z Evropské unie, během kterého si cizinci v ostrovním státě měli příslušná povolení vyřídit. Opoziční labouristé tvrdí, že mnoha lidem z ohrožených skupin hrozí ztráta přístupu k veřejným službám a lhůta by měla být prodloužena.
30. 6. 2021|

Bidenova administrativa obnovila finanční pomoc pro Palestinu, pošle 15 milionů dolarů

Spojené státy obnoví finanční pomoc Palestincům. Oznámila to americká velvyslankyně v OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Podle ní USA převedou 15 milionů dolarů (332 milionů korun) na ekonomický rozvoj a humanitární projekty. Administrativa prezidenta Joea Bidena program obnovila poté, co ho předchozí vláda Donalda Trumpa zablokovola.
26. 3. 2021|

Očkování zvládneme, problém ale může být logistika, říká šéf Sdružení praktických lékařů Šonka

Od pátku se mohou lidé v Česku začít na internetu registrovat k očkování proti koronaviru, zatím ale jenom ti od 80 let věku. Seniorům, kteří počítač neovládají, může pomoci kdokoliv z rodiny či známých. Informace k očkování by měli dostat i na lince 1221 nebo od praktických lékařů. Ti by se postupně měli zapojit i do samtoného očkování a aplikovat až 50 tisíc dávek denně. Jak jsou na to lékaři připraveni a jak zvládají současnou situaci, popsal v Interview ČT24 předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.
15. 1. 2021|

Trump bude chybět na Bidenově inauguraci. Demokraté chystají impeachment

Donald Trump se 20. ledna nezúčastní inaugurace Joea Bidena. Ještě předtím bude možná v pondělí v Kongresu čelit pokusu o sesazení za svou roli v napadení Kapitolu. To už prezident odsoudil, pobouřilo ho „odporné“ násilí. Protestující podle něj znesvětili sídlo americké demokracie. V krátkém videu vyzval mimo jiné ke smíření a zhojení ran. Své příznivce ovšem upozornil, že jejich společná cesta je teprve na začátku.
8. 1. 2021Aktualizováno8. 1. 2021, 22:28|

Americkou dopravu má vést Buttigieg. Bidenův výběr ministrů zdůrazňuje čistou energetiku

Zvolený americký prezident Joe Biden předeslal, že v jeho administrativě by měl ministerstvo dopravy vést někdejší soupeř z demokratických primárek Pete Buttigieg. V čele resortu energetiky by mohla stát Jennifer Granholmová, někdejší guvernérka Michiganu. Hlavní koordinátorkou domácích snah o zmírnění klimatických změn má být bývalá předsedkyně americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Gina McCarthyová.
16. 12. 2020|