TÉMA

SKUTR

Rašilov a Stivínová rozehrávají Nebezpečné známosti

Vikomt de Valmont a markýza de Merteuil opět osnují intriky, jimiž si zahrávají s city jiných. V podání Saši Rašilova a Zuzany Stivínové zatahují do svých Nebezpečných známostí nyní i diváky Národního divadla. Vyprázdněnost vztahů a bezohledné sobectví jsou znát v současné době stejně jako v roce 1782, kdy otevřená kritika mravů vyšla.
12. 5. 2023|

V Dejvickém divadle si umíme říkat věci do očí, říká herečka Lenka Krobotová

Lady Macbeth hraje ve slavné tragédii v rámci Letních shakespearovských slavností herečka Lenka Krobotová, která je také součástí Dejvického divadla. V rozhovoru pro Interview ČT24 mluví o tom, v čem je tamní soubor specifický i zda se umí někdy pohádat. Zároveň přiznává, že je stále těžší se navzájem překvapovat.
18. 7. 2022|

Richard III. jako arogantní floutek intrikuje v Dejvickém divadle

Kde se bere zlo, které pak dokáže zabíjet a ničit? Na tuhle otázku se pokoušel najít odpověď už Shakespeare ve svých slavných historických dramatech včetně Richarda III. Nejnověji to nyní zkouší i režijní duo SKUTR se souborem Dejvického divadla.
5. 4. 2022|

Činohru ND povede od příští sezony duo SKUTR, nahradí Špinara

Činohru Národního divadla (ND) povede režijní duo SKUTR. Rozhodl o tom ředitel první scény Jan Burian. Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka vystřídají dosavadního šéfa Daniela Špinara příští rok v srpnu. Jejich projekt vsadil na širší záběr činohry, než tomu bylo dosud. Oba už zkušenosti s Národním divadlem mají. Jsou podepsaní pod osmi inscenacemi. Například pod velmi úspěšnou Kyticí.
24. 11. 2021|

Klicperovo divadlo chystá Ženitbu jako grotesku o smutku

Klicperovo divadlo nazkoušelo Gogolovu Ženitbu. Komedie o dlouho připravovaných námluvách se sama potýká s dlouhými přípravami. Původně plánovaná prosincová premiéra se prozatím přesunula na únor. Novinku na repertoáru královéhradeckého divadla nazkoušelo režijní duo SKUTR.
16. 12. 2020|

Jako hudba z Toma a Jerryho. V Ostravě vykládají Snář Bohuslava Martinů

Surrealistickou operu Julietta aneb Snář považoval Bohuslav Martinů za to nejlepší, co kdy složil. Hudebními obrazy se v ní pokusil zachytit, jak křehká je hranice mezi snem a skutečností. V režii tvůrčího dua SKUTR Juliettu nově nastudovalo Národní divadlo moravskoslezské.
15. 4. 2019|

Kytice svázaná z hereckých legend. Duo SKUTR uvedlo Erbenovy balady v Národním divadle

Národní divadlo v Praze uvedlo dramatizaci Kytice Karla Jaromíra Erbena. Inscenovat jeden z nejznámějších textů české literatury na první scéně se odhodlalo režijní duo SKUTR, které tvoří Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Podobenství o lásce a smrti, vině a odpuštění nabízí především velké ženské role pro legendy zlaté kapličky Janu Preissovou, Ivu Janžurovou, Janu Bouškovou a Taťjanu Medveckou.
1. 3. 2019|

Národní divadlo znovu otevře Státní operu. V příští sezoně chystá Idiota i Lolitu

Král Oidipús, Dostojevského Idiot, Švanda dudák, Lolita nebo Oběd u Wittgensteina. Národní divadlo v Praze pro příští sezonu nachystalo hned dvě desítky premiér. Po generální rekonstrukci se navíc v lednu 2020 znovu otevře Státní opera. Vedení první scény dále oznámilo, že prodloužilo Danielu Špinarovi mandát uměleckého šéfa činohry. Soubor divadla pak posílí herečka Zuzana Stivínová.
28. 2. 2019|

Recenze: Dokonalý únik do paměti provedený divadelníky v Dlouhé

Nové inscenaci v pražském Divadle v Dlouhé Sen v červeném domě není z určitého úhlu pohledu co vytknout. Ale zároveň se nad představením vznáší zásadní otázka: Proč právě teď a tady?
20. 9. 2018|