TÉMA

Úřad na ochranu hospodářské soutěže

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 274 milionů pro České dráhy za zneužití dominance

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 274 milionů korun, kterou v roce 2019 potrestal antimonopolní úřad České dráhy (ČD) za zneužití dominantního postavení, vyplývá z rozhodnutí zveřejněného na elektronické úřední desce soudu. Dráhy podle mluvčího Filipa Medelského rozhodnutí soudu respektují. Až se plně seznámí s rozhodnutím, zváží další postup, dodal.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 12:44|

„Byla jsem ráda, že kolegové měli někoho k ruce,“ říká Dostálová k angažmá Šteffla z kauzy Dozimetr

Digitalizace stavebního řízení je v ohrožení. Současný ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) zrušil tendr, který rozběhla jeho předchůdkyně Klára Dostálová (za ANO) a v němž hrál klíčovou roli Luděk Šteffel. Ten je nyní jedním z obviněných v kauze Dozimetr. Dostálová Štefflovo angažmá pro Reportéry ČT hájí s tím, že si ho vybrali odborníci na IT a ona neměla důvod jejich volbu zpochybňovat. Bartoš sice nechal vypsat nové výběrové řízení, to ale „zařízl“ antimonopolní úřad. Není tak jasné, kdy budou moci stavebníci v Česku přejít z papírových formulářů na ty digitální a potenciálně tak řízení urychlit.
30. 10. 2023|

Antimonopolní úřad dovolil Raiffeisenbank, aby koupila Equa bank

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil skupině Raiffeisenbank nákup Equa bank od fondu AnaCap Financial Partners. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě, rozhodnutí je pravomocné.
15. 4. 2021|

Thomayerova nemocnice zaplatila pokutu 300 tisíc, kvůli dodatku ke smlouvě místo nového tendru

Thomayerova nemocnice zaplatila pokutu 300 tisíc korun, kterou jí udělil Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČT to řekl její mluvčí Petr Sulka. Nemocnice měla původně zaplatit sankci 600 tisíc za to, že uzavřela dodatek ke smlouvě na dodávky tepla a správu související infrastruktury místo toho, aby vypsala nový tendr. Úřad následně částku snížil na polovinu s tím, že šlo o obtížnou právní problematiku.
14. 12. 2020|