TÉMA

Gastro

Víc než peníze chyběla při pandemii jistota, říká kuchař Vaněk. Věří v návrat lidí do hospod

Největším pandemickým příkořím nebyla ztráta příjmů, ale absence pevného bodu, o který by se šlo opřít a podle nějž by podnikatelé plánovali, je přesvědčen kuchař a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. V Interview ČT24 prohlásil, že věří, že lidé se do restaurací vrátí.
20. 6. 2021|

Gastro stále strádá. V centrech měst restauracím scházejí turisté

Zhruba desetina restaurací podle Svazu obchodu a cestovního ruchu skončila v důsledku pandemie a restrikcí. Majitelé podniků zejména v centrech měst bojují s nedostatkem turistů, kteří jsou často ochotni víc utrácet. I když se nyní část strávníků vrací, je jich stále méně než před vypuknutím nákazy.
13. 6. 2021|

Podnikatelé mohou už zase žádat o podporu, portál ministerstva začal fungovat

Po opakovaných problémech a výpadku se v sobotu ráno znovu spustil portál AIS MPO, kde mohou podávat žádosti o podporu podnikatelé zasažení koronavirovou krizí. Portál, určený pro žádosti v programech Covid – Gastro uzavřené provozovny, Covid – nájemné a Covid –  kultura, měl tento týden opakovaně technické problémy a od čtvrtka nefungoval vůbec. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček za (ANO) řekl, že s vyřizováním v sobotu žadatelům pomáhá třicet operátorů na telefonních linkách ministerstva a osm na e-mailech. Programy jsou nárokové, takže není třeba spěchat, uvedl.
23. 1. 2021Aktualizováno23. 1. 2021, 16:30|

Vláda bude žádat ve sněmovně o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů

Vláda bude ve sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli covidu-19 o dalších 30 dní. Pokud kabinet získá souhlas poslanců, nouzový stav by měl trvat do 21. února. Zatím platí od 5. října do 22. ledna ledna. O návrhu menšinové vlády ANO a ČSSD bude sněmovna jednat zřejmě ve čtvrtek 21. ledna. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) má koronavirus.
18. 1. 2021Aktualizováno18. 1. 2021, 20:18|

Vláda schválila podpůrné programy pro gastro, nájemné a ubytování

S přechodem do čtvrtého stupně protiepidemického systému (PES), ke kterému dojde od pátku, schválila vláda sérii kompenzačních opatření v hodnotě deseti miliard korun. Na program nájemné mají směřovat tři miliardy korun, na ubytování 3,5 miliardy korun a pro gastronomii pak 2,5 miliardy korun. Další miliarda je určena pro prodloužení programu Antivirus A. Řekl to ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).
14. 12. 2020Aktualizováno14. 12. 2020, 20:19|